office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria cer Comisiei Europene să reintroducă cotele la produse agricole ucrainene

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Miniştrii Agriculturii din Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria au cerut Comisiei Europene să reintroducă cotele anterioare crizei, la expirarea actualelor măsuri comerciale care vizează produsele agricole din Ucraina, potrivit unei postări pe reţeaua X a ministrului ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, transmite Interfax, transmite Agerpres.

“Sunt unele lucruri pe care nu le permitem. Protejăm interesele şi mijloacele de trai ale fermierilor de produsele agricole ucrainene. Într-o scrisoare comună cu colegii mei, miniştrii Agriculturii din Bulgaria, România şi Slovacia, cerem Bruxelles-ului să ia măsuri”, a scris Istvan Nagy.

Reglementările UE cu privire la importurile din Ucraina vor expira în luna iunie 2025, aşa că Executivul comunitar trebuie să găsească o soluţie pe termen lung la probleme care există pe piaţa europeană din cauza produselor agricole ucrainene, susţine oficialul ungar.

“Scrisoarea comună cere reintroducerea cotelor de dinainte de criză şi adoptarea de măsuri pentru protejarea produselor agricole, protecţie automată şi cote individuale pentru statele participante pe baze regionale”, a mai spus Nagy.

Potrivit lui Nagy, Ungaria îşi pune întrebarea dacă, de data asta, Bruxelles-ul va ţine cont de interesele fermierilor din Europa de Est sau îi va trăda din nou, cum a făcut în luna septembrie 2023, când interdicţia la importurile de produse agricole ucrainene în UE nu a fost prelungită. În orice caz, Ungaria va menţine, în legislaţia naţională, restricţiile la importurile de produse agricole ucrainene, atâta timp cât va fi nevoie pentru a proteja fermierii ungari, a adăugat Nagy.

De ieri a început la Bruxelles reuniunea Consiliului AgriFish, principale teme ale reuniunii fiind implementarea principiului rezistenţei zonelor rurale şi situaţia pieţei, în special în urma invaziei Ucrainei.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu