România a pierdut miliarde de euro din cauza evoluţiei pestei porcine africane, în condiţiile în care s-au înregistrat peste 7.000 de focare în cei opt ani care au trecut de la debutul bolii, iar aproape două milioane de porci şi peste 150.000 de scroafe matcă au fost ucise, a afirmat, marţi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Adrian Balaban.
„Vedeţi harta Europei (…) unde sunt prezentate zonele afectate de pesta porcină africană. România iese în evidenţă cu acea mare pată roşie. Este singura ţară din Europa complet sub incidenţa zonei 3, zona care limitează complet mişcarea animalelor către alte teritorii care nu sunt tot în zona roşie. De ce am ajuns aici? Este foarte important să înţelegem aceste lucruri. Deci, în 8 ani, în România s-au înregistrat peste 7.000 de focare de pestă porcină africană. Aceste 7.000 de focare de pestă porcină africană au făcut ca România să aibă un record la nivel european de peste 80% din focarele confirmate în Europa. Care au fost consecinţele? Consecinţele au fost peste 150.000 de scroafe matcă, efectivul matcă, care au fost ucise în aceşti ani, aproape 2 milioane de porci ucişi, Nu cred că există fermă în România care să nu fi fost măcar o dată în zona de restricţie de mişcare a animalelor. Ori, toate aceste lucruri vin cu un puternic impact economic asupra crescătorilor de porci şi, nu în ultimul rând, asupra consumatorului din România. Noi încă mai calculăm, încă mai analizăm cifrele referitoare la impactul economic şi cred că până la urmă va trebui să ne adresăm unei instituţii mult mai abilitate pentru acest lucru, pentru că cifrele sunt ameţitoare. Vorbim de miliarde de euro bani pierduţi de economia României din cauza evoluţiei pestei porcine africane”, a arătat Balaban, într-o conferinţă de presă, relateaz[ Agerpres.
În plus, boala care există de opt ani în România a făcut ca ţara să fie complet dependentă de importurile de carne de porc, valoarea acestora fiind în 2023 de peste 1,1 miliarde de euro.
„Mai mult decât atât, acest lucru a făcut ca România să fie complet dependentă de importurile de carne de porc. Am importat în 2023 de peste 1,1 miliarde de euro carne de porc, nu avem încă datele exacte pentru 2024, dar estimăm că şi ele depăşesc 1 miliard de euro, lucru care se vede la raft, se vede pentru consumator, dar care, în acelaşi timp, pune într-o serioasă criză producătorul român, pentru că producătorul român, nefiind în stare, neavând posibilitatea de a asigura cantităţi mari, nu este primul în preferinţele marilor retaileri – şi e o acţiune absolut normală din partea lor, aleg şi ei să-şi aducă marfa de acolo de unde au siguranţă că pot primi în fiecare săptămână cantitatea dorită. Ori, în România, evoluând această nenorocită de boală, fluctuaţiile şi mai ales faptul că la un moment dat poţi fi în situaţia de a nu-ţi onora contractul te pun în dificultate şi marii retaileri aleg să aducă carne din zone libere”, a explicat şeful APCPR.
La rândul său, vicepreşedintele APCPR, Sorin Lupaşcu, a avertizat că „există un mare paralelism care se vede între pesta porcină africană şi febra aftoasă”.
„Pentru noi, este o chestie de deja-vu. Sunt trei luni mâine de la apariţia primului focar de febră aftoasă din Europa, din Germania. Noi am început cu mai bine de 10 ani în urmă să atragem atenţia autorităţilor că pesta porcină africană se apropie de România, este la 2.000 de km, este la 500 de km, este la frontiera cu Moldova, este la nord de deltă… Ce a urmat, ştiţi. Măsuri niciuna şi aşa a început. Acum avem trei luni de când a apărut boala în Europa. E adevărat, doar săptămâni de când a început să se apropie. Avem, însă, aproape două luni de când cerem şi încercăm să determinăm responsabilii să ia măsuri împotriva acestei boli. Aşa se face că suntem aici, pentru a trage un semnal de alarmă, pentru a nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat. Spre deosebire de pesta porcină africană, febra aftoasă are un mecanism de răspândire mult mai nenorocit. Afectează mai multe specii, toate biungulatele. Noi trăim într-o ţară în care laolaltă, în comunităţi săteşti, există oi, capre, vaci, porci. Toate aceste animale sunt afectate de această boală, iar intrarea bolii în România este o catastrofă inimaginabilă”, a menţionat acesta.
Febra aftoasă este o boală virală infecto-contagioasă înalt patogenă, afectând animalele biungulate, în special bovinele, ovinele, caprinele şi porcii. Alte animale susceptibile la boală sunt cabalinele, animalele biungulate sălbatice, inclusiv elefanţii. Boala este însoţită de apariţia unor vezicule pline cu lichid, apărute la nivelul mucoasei gingivale sau al membrelor.
Boala se poate răspândi prin contact direct sau indirect cu animalele bolnave, acestea excretând virusul chiar cu câteva zile înainte ca boala să dezvolte semne clinice, dar şi prin mişcări de persoane, animale, vehicule, furaje, aşternut sau alte obiecte contaminate cu virus. Este posibilă împrăştierea virusului şi pe calea aerului. Depistarea şi raportarea la timp a bolii, cât şi respectarea unor măsuri de biosecuritate extrem de severe face posibilă limitarea răspândirii virusului către alte exploataţii din jur.
Boala nu afectează omul, dar induce pierderi economice ca urmare a măsurilor de asanare a focarelor.