Din septembrie până în mai, în fiecare lună, România importă între 5.000 şi 10.000 de tone de roşii, adică între 250 şi 500 de camioane, doar din afara UE, conform Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene.
Şi nu sunt doar roşii la capitolul importuri. În 2023, România a importat 1,7 milioane de tone de fructe şi legume, ceea ce acoperă aproximativ 25% din consumul de legume şi 40% din cel de fructe, conform datelor de la INS. Cantitatea de fructe şi legume importate s-a dublat în ultimii zece ani, în schimb, suprafaţa cultivată în sere şi solarii a crescut uşor, de la 4.000 la 4.600 de hectare, deşi producătorii consideră că ar fi fost o oportunitate să investim mai mult în spaţii potejate pentru a putea produce mai mult iarna şi a reduce dependenţa de importuri.
„Cred că ar trebui să ne uităm mai mult la ce fac vecinii noştri, cum ar fi Ungaria, care are de două ori mai multe sere decât România, deşi populaţia lor este de aproximativ jumătate din a noastră“, spune Luciana Stan, fondatoarea companiei BioFerma Niculeşti.
În Ungaria, suprafaţa cultivată cu roşii în sere, de exemplu, s-a triplat în ultimii ani şi acum este de 310 hectare, conform unui raport realizat de Camera Agricolă din Ungaria şi organizaţia interbranşă FruitVeB, citat de Hungary Today. În prezent, Ungaria exportă roşii până în luna septembrie, cu un volum de aproximativ 14.000 de tone către Uniunea Europeană. În schimb, în România, suprafaţa totală dedicată serelor este de doar 230 de hectare, fiind mai mică decât cea a Ungariei, iar România importă peste 65.000 de tone de roşii.