În timp ce România este dependentă aproape în totalitate la carnea de porc de importuri, la carnea de pasăre raportul este invers proporţional. Avem capacitatea de a acoperi 100% din necesarul intern şi chiar să exportăm, iar acum este momentul să profităm de acest avantaj şi să devenim o forţă regională în industria avicolă, consideră Theodora Popa-Liteanu, vicepreşedintele Transavia, unul dintre liderii pieţei, care generează anual un miliard de lei.
„Sectorul avicol este unul dintre puţinele sectoare din România care au capacitatea de a acoperi 100% din necesarul intern şi chiar de a exporta. Ar fi păcat să nu profităm de acest avantaj şi să devenim o forţă regională în această industrie“, a spus Theodora Popa-Liteanu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.
România are importuri de alimente de peste 6 miliarde de euro anual, iar cele mai mari deficite sunt date de carnea de porc, fructe şi legume şi lactate, conform datelor de la INS. Însă asocierea dintre producători ori dintre producători şi retaileri ar putea schimba evoluţia negativă a balanţei comerciale, crede Theodora Popa-Liteanu.
Penny a lansat în 2020 proiectul TripluRO (3RO), care reuneşte produse cu ingredientul principal din România, procesate şi ambalate în ţară. Acest proiect sprijină produsele autohtone şi promovează lanţurile scurte de aprovizionare. Astfel, se aduc multiple beneficii, contribuind la creşterea valorii adăugate în economie şi la reducerea dependenţei de importuri, a menţionat Theodora Popa-Liteanu.
„Considerăm că astfel de proiecte au un impact direct asupra reducerii deficitului comercial şi a creşterii sustenabilităţii economiei locale. Ne bucurăm foarte mult să vedem astfel de iniţiative, mai ales din partea retailerilor, care, deşi este normal să facă şi importuri, contribuie totodată la susţinerea economiei naţională. Sperăm ca aceste iniţiative să fie preluate şi de alţi competitori ai Penny“, a afirmat ea.
Transavia, companie fondată în urmă cu peste 30 de ani de antreprenorul Ioan Popa, cu peste 30 de ferme în 8 judeţe din România şi o producţie anuală de peste 100.000 de tone de carne de pui, colaborează de 15 ani cu Penny, iar în magazinele retailerului german are o gamă foarte largă din produse sub brandul Fragedo, de la piept de pui şi aripioare până la produse congelate.
„Astfel de parteneriate reprezintă un efort pe care trebuie să-l facem toţi, şi noi ca producători, dar şi retailerii, pentru că trebuie să educăm consumatorul ce înseamnă impactul pozitiv asupra economiei naţionale şi a creării locurilor de muncă pe care îl are alegerea unui produs românesc de către el, creat exact aşa cum trebuie. În ceea ce priveşte piaţa cărnii de pasăre din România, atât produsele noastre, cât şi ale concurenţilor noştri sunt foarte calitative, chiar mai calitative decât unele din Europa de Vest, care intră cu diverse probleme în România“, a precizat ea.
Transavia, la rândul său, a lansat proiectul „Autentic românesc“, prin care s-a asociat cu mai mulţi producători români pentru a promova produsele locale. Aceste iniţiative sunt importante pentru industria alimentară românească din mai multe perspective, crede reprezentanta companiei, unul dintre ele fiind creşterea consumului.
„În 2024, piaţa cărnii de pui a continuat să se dezvolte la nivel mondial, iar acest trend s-a menţinut şi în România. Astfel, consumul mediu pe cap de locuitor a crescut de la 27,5 kg per capita la 28,2 kg în 2024. Popularitatea cărnii de pui se datorează şi valorii sale nutriţionale ridicate şi conţinutului superior de proteine. Acest interes crescut creează oportunităţi semnificative pentru noi, iar estimările arată că consumul va continua să crească“, a spus Theodora Popa-Liteanu.