Piața oleaginoaselor este în așteptare în aceste momente, pe fondul escaladării conflictelor din Orientul Mijlociu. Un eventual atac al Israelului asupra Iranului ar putea bulversa complet piața, având în vedere legătura strânsă a semințelor de rapiță și floarea soarelui cu piața petrolului.
Deocamdată, prețul semințelor de rapiță și floarea soarelui staționează în Portul Constanța, însă cererea va crește mai ales în prima parte a anului viitor, când procesatorii vor ieși la cumpărături.
”Rapița stă pe un prag și are parte de mare incertitudine. Toată lumea așteaptă și se înfiorează la gândul că Israelul ar putea ataca Iranul, ceea ce ar putea conduce la o deteriorare a producției de petrol din zonă și o limitare a exportului iranian de petrol către destinațiile sale bine cunoscute. Astfel, rapița așteaptă.
Soia nu mai susține așa de mult rapița; în Brazilia și în Argentina a început să plouă și însămânțările au început în forță în ambele țări. La rândul ei, canola canadiană stă în așteptarea rapiței și soiei. Pentru marfa livrată în Portul Constanța, astăzi, vânzătorii pot primi un nivel de 480-485 de euro/tonă”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.
La floarea soarelui, trendul prețului este unul pozitiv, însă diferențele semnificative își vor face simțită prezența în lunile martie și aprilie, când se anunță o perioadă de coșmar din punct de vedere al aprovizionării pentru procesatori.
”Semințele de floarea soarelui își mențin trendul pozitiv. Vedem la nivel de Six Ports indicații de 1175 de dolari pe tona de ulei brut livrată și vedem cum în bazinul Mării Negre, se apropie nivelul de 1070-1075 de dolari pe tonă în CIF Mersin, către cumpărătorii turci. La nivelul Portului Constanța, lucrurile sunt în același regim, 505-510-520 de dolari/tonă. Va fi un coșmar din punct de vedere al aprovizionării cu semințe de floarea soarelui în lunile martie și aprilie, la nivel de unități de procesare”, a mai precizat Cezar Gheorghe, în Agrojurnal.