Prețul grâului va mai avea o perioadă de creștere în săptămânile următoare, urmată de o scădere semnificativă în perioada de recoltare, susțin specialiștii. În acest context, fermierii ar trebui să profite de cotațiile din perioada următoare, până în data de 15 mai, pentru a-și securiza o parte din producție la prețuri avantajoase.
Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole și fondator AGRI Column, grâul din recolta nouă se vinde în acest moment, în Portul Constanța, cu 202 euro/tonă.
”Vom avea o nouă etapă, sperăm că după Paște sau chiar după 1 mai, de creștere a potențialului de preț la grâu, pentru că Australia are probleme foarte mari în sud în ceea ce privește noua recoltă de grâu și pare că se va diminua recolta din Australia de la 34 milioane de tone, la 28 de milioane de tone. Deci pleacă de la bun început pe un făgaș de scădere cu circa 6 milioane de tone. La fel, Rusia, a mărit taxa de export și a scăzut nivelul de export din ultimele două luni, ceea ce ne arată că nu prea mai au grâu de exportat.
Cu alte cuvinte, trebuie să avem în vedere un potențial de creștere în săptămânile următoare, până la 15-20 mai. (…) Grâul are o problemă în acest moment, nu este cotat deloc bine în Portul Constanța. Dacă vorbim de recolta nouă, are un maxim de 202-203 euro/tonă, iar recolta veche are un maxim de 218 euro/tonă. Nu este un moment fericit, dar rugăm fermierii să nu intre în panică, să aștepte vremurile mai bune, pentru că mai avem un potențial care poate fi capturat până la jumătatea lunii mai”, a precizat Cezar Gheorghe, la Digi24.
În ceea ce privește prețul grâului din perioada de recoltare, specialistul estimează că acesta nu va depăși 196 de euro/tonă. ”La momentul recoltării știm ce se va întâmpla, grâul arată foarte bine în România și tare îmi e teamă că vom avea un preț în Portul Constanța de 195-196 euro/tonă pentru recolta nouă, în presiunea de recoltă”, a subliniat Cezar Gheorghe.