office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Prețul grâului crește pe burse! Cotațiile din Portul Constanța

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Luna februarie vine cu creșteri semnificative pe burse pentru prețul grâului, iar acest val se va menține până la începutul lunii martie, susțin analiștii de pe piețele de mărfuri agricole. Astăzi, prețul grâului în Portul Constanța a ajuns la un nivel de 230 de euro/tonă și este de așteptat ca țările cu tradiție să iasă, în curând, la cumpărături, pentru a-și reface stocurile.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, fermierii trebuie să urmărească cu mare atenție nivelul prețului pe parcursul lunii februarie, iar cei care mai au marfă pe stoc ar trebui să o vândă în această perioadă în care cotațiile sunt pe un trend pozitiv.

”Suntem într-un moment în care balanța de cerere și ofertă începe să penduleze. Am avut dreptate, în februarie începe să urce prețul la grâu. De vreo 2-3 zile a început să urce. În acest moment avem următorul fenomen: cotațiile Portului Constanța se situează în jurul valorii de 230 de euro/tonă, cine are marfă mai amplă ca volum și calitate mai bună poate obține un preț mai ridicat cu 3-4 euro.

Vedem ce se întâmplă în bazinul Mării Negre. Rusia în acest moment ne arată o lentoare a exportului. Au exportat în ianuarie doar 2,2 milioane de tone, față de 3,6 în sezonul precedent, iar pentru februarie se prefigurează același ritm extrem de lent. Cu toate acestea, în luna decembrie și în luna ianuarie, exportatorii și-au cumpărat de la fermierii ruși cam 4,6 milioane de tone în fiecare lună. De aici tragem două concluzii: exportatorii ruși se așteaptă la niveluri de preț mai ridicate sau exportatorii ruși se așteaptă ca destinațiile să înceapă să ceară mult mai multă marfă decât astăzi”, a explicat Cezar Gheorghe, la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu