office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

 Parlamentul European aruncă în aer îngrășămintele rusești!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Mașina de război rusească primește o adevărată lovitură după ce deputații europeni au aprobat săptămâna trecută propunerea Comisiei Europene privind majorarea tarifelor pentru îngrășăminte și anumite produse agricole rusești și belaruse.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE), scopul acestor majorări de tarife este de a reduce și mai mult dependența UE de cele două țări, în special în ceea ce privește îngrășămintele agricole.

Astfel, reuniți în sesiune plenară, eurodeputații au aprobat propunerea Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE pentru produsele agricole din Rusia și Belarus care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, printre care se numără zahărul, oțetul, făina și hrana pentru animale.

Dar cea mai importantă prevedere a noului regulament aprobat în plenul PE se referă la introducerea unui tarif de 6,5% pentru îngrășămintele importate din Rusia și Belarus, plus taxe între 40 și 45 de euro pe tonă pentru perioada 2025-2026. De asemenea, textul prevede că aceste tarife vor crește la 430 de euro pe tonă până în 2028.

Măsura se dorește a fi o lovitură dată mașinii de război a Kremlinului, având în vedere că veniturile din vânzarea de îngrășăminte rusești și belaruse sunt considerate a contribui direct la războiul împotriva Ucrainei.

„Măsurile propuse vor reduce semnificativ importurile UE ale bunurilor în cauză, indiferent dacă acestea provin din cele două țări sau sunt exportate direct sau indirect de acestea. Se așteaptă ca acest lucru să ducă la o diversificare suplimentară a producției de îngrășăminte din UE, afectată în prezent de prețurile scăzute ale importurilor”, se arată în comunicatul PE.

Potrivit argumentelor aduse de Comisia Europeană în favoarea noului regulament, importurile în UE de îngrășăminte pe bază de uree și azot din Rusia, deja ridicate în 2023, au crescut semnificativ în 2024. Astfel, importurile de îngrășăminte reflectă o situație de dependență economică față de Rusia.

„Dacă nu este controlată, situația ar putea dăuna securității alimentare a UE și, în special în cazul îngrășămintelor, ar putea face Uniunea vulnerabilă la posibile măsuri coercitive din partea Rusiei”, se mai arată în comunicatul citat.

Regulamentul include și dispoziții prin care se însărcinează Comisia cu monitorizarea creșterilor de prețuri și a oricăror posibile daune aduse pieței interne sau sectorului agricol al UE și cu luarea de măsuri pentru atenuarea impactului

„Regulamentul care crește treptat taxele vamale pentru produsele din Rusia și Belarus va contribui la împiedicarea Rusiei să utilizeze piața UE pentru a-și finanța mașina de război. Nu este acceptabil ca, la trei ani după ce Rusia a lansat războiul său la scară largă, UE să cumpere în continuare produse critice în volume mari; de fapt, aceste importuri au crescut semnificativ. Propunerea va stimula producția de îngrășăminte din UE, care a fost afectată de importurile ieftine din Rusia, oferind în același timp fermierilor timp să se adapteze. Este important de menționat că propunerea include și dispoziții de monitorizare care permit Comisiei să urmărească îndeaproape piața îngrășămintelor și să ia măsuri dacă prețurile cresc vertiginos.”, a declarat raportorul permanent pentru Rusia, Inese Vaidere,.

Regulamentul a fost adoptat cu 411 voturi pentru și 100 împotrivă, cu 78 de abțineri. Urmează să fie adoptat oficial și de Consiliu și ulterior publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a putea intra în vigoare. Pentru restul produselor agricole (enumerate în anexa I a propunerii), regulamentul se va aplica la patru săptămâni de la intrarea în vigoare a proiectului de lege.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu