Pentru a-i ajuta pe crescătorii de animale să-și valorifice mieii de Paște în contextul epidemiologic actual, dat de apariția, în județul Bihor, a unui focar de pestă a micilor rumegătoare (PMR), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) oferă fermierilor din zonele afectate posibilitatea să solicite autorizarea temporară a punctelor de sacrificare la nivelul exploatației, cu respectarea condițiilor stricte de igienă și bunăstare animală, sub supravegherea medicilor veterinari.
„Carcasele obținute în urma sacrificării mieilor în punctele autorizate sau temporar aprobate de către DSVSA vor putea fi comercializate direct către consumatorii finali, de exemplu la poarta fermei sau prin vânzare directă, sub control sanitar-veterinar”, se arată într-un comunicat al ANSVSA remis joi redacției AgroTV.
Potrivit documentului, ANSVSA a identificat, împreună cu autoritățile județene, puncte autorizate de sacrificare a mieilor (capacitatea de sacrificare de 700 – 1000 de capete/zi), astfel încât animalele să poată fi valorificate în condiții sanitare corespunzătoare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale.
Astfel, în județul Arad, sacrificarea mieilor va fi posibilă în următoarele exploatații: C.A.I. – localitatea Macea, S.C. Dory-Gel – localitatea Halmagiu și Cooperativa Agricolă ARSIB – localitatea Nădlac, în timp ce în județul Bihor au fost desemnate următoarele puncte: SC Toretes SRL – localitatea Ciumeghiu, SC Carmangeria Tavi Bogdan SRL – localitatea Mihai Bravu și SC Transilvan Biocarm SRL – localitatea Beiuș.
Potrivit ANSVSA, aceste măsuri sunt menite să susțină fermierii și să permită valorificarea producției locale, fără a compromite măsurile de biosecuritate necesare pentru stoparea răspândirii bolii.
„În fața oricărui focar de boală, reacția promptă și coordonată este esențială. ANSVSA a acționat rapid pentru a limita răspândirea bolii, dar și pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale. Identificarea și operaționalizarea punctelor autorizate de sacrificare, în parteneriat cu autoritățile locale, permite valorificarea mieilor în condiții sigure, sub control sanitar-veterinar. Ne asumăm responsabilitatea de a proteja atât sănătatea animalelor, cât și continuitatea activităților economice ale fermierilor, mai ales într-o perioadă sensibilă, precum cea premergătoare Sărbătorilor Pascale”, susține președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, citat în comunicat.