office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Noi probleme pentru fermieri: Prețurile îngrășămintelor, scăpate de sub control!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Prețurile îngrășămintelor devin din nou o problemă pentru fermierii români. Aceștia reclamă faptul că pe parcursul ultimelor două-trei luni, aceste inputuri indispensabile în agricultură s-au scumpit considerabil, fără a avea o explicație concretă pentru acest fenomen.

”Dacă noi nu mai producem îngrășăminte, atunci prețurile le fac traderii, cei care se ocupă de comercializarea lor. Probabil s-a creat un monopol și speculează. Practic, din noiembrie până acum, azotatul s-a scumpit cu 1.000 de lei/tonă, adică 40-50%. Foarte mult. Sunt aceleași fabrici care produc, aceeași energie. De ce s-a scumpit?”, a spus fermierul Cornel Ciocan, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Cu un exemplu concret legat de scumpirea îngrășămintelor în ultimele luni a venit fermierul Fănel Pețanca. Acesta a comparat ureea achiziționată în luna decembrie cu cea pe care a achiziționat-o în urmă cu o săptămână, iar diferența de preț este vizibilă: ”Justificarea lor e că s-a mărit prețul la gaz. (…) Am luat în decembrie uree cu 2240 lei, iar acum o săptămână am luat cu 2560 lei”, a precizat fermierul giurgiuvean.

O posibilă explicație legată de scumpirile îngrășămintelor ar putea fi legată de starea precară a economiei românești, care a generat dobânzi mai mari în sistemul bancar. Astfel, firmele care importă îngrășăminte pe piața românească își asumă un risc mai mare, în timp ce mulți dintre fermieri nu-și permit să-și cumpere îngrășămintele din timp, atunci când prețurile sunt ceva mai avantajoase.

”Dobânzile exprimă gradul de risc pe care îl are industria. Banii devin din ce în ce mai scumpi. Cine își asumă riscul să ia un contingent de 10-20 de mii de tone, să blocheze niște bani, după care să le dea pe credit… Eu, dacă am nevoie de îngrășământ, mai pot eu ridica pretenții legate de preț, în momentul în care nu-mi permit să iau în octombrie-noiembrie, că ar însemna un credit lung? Și atunci, mă duc ca la supermarket: văd că a plouat, iau îngrășământul și nu mă mai interesează prețul. Cererea și oferta face prețul, pentru că într-un final, e risc și pentru cel care aduce îngrășămintele, banii investiți trebuie să aducă o marjă de profit și asta este situația”, a explicat fermierul Bogdan Soare.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu