office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Meteo – Cât va mai ploua și ce temperaturi ne aduce luna IUNIE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Pentru fermieri, condițiile meteorologice din luna iunie sunt esențiale pentru cum vor arăta anul acesta recoltele la culturile de toamnă.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat vineri estimările privind temparatura aerului și cantitățile de precipitații pentru următoarele patru săptămâni (perioada 2-30 iunie).

Potrivit meteorlogilor, în săptămâna 2-9 iunie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali și Occidentali.

Și în săptămâna 9-16 iunie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în extremitatea de sud-vest a țării. Meteorologii estimează că regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

În săptămâna 16-23 iunie, temperatura medie a aerului rămâne la valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii țări.

Pentru săptămâna 23-30 iunie, meteorologii estimează că mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice. Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile vestice, nord-vestice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2005-2024.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu