office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Grupurile de acţiune locală: Tinerii au început să se întoarcă în mediul rural, vor să investească, însă trebuie să fie mai multe fonduri pentru investiţii.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Grupurile de Acţiune Locală (GAL) sunt practic asociaţii de tipul parteneriat public-privat care se ocupă de strategia de dezvoltare într-un anumit teritoriu, de stabilirea priorităţilor de finanţare, iar prin intermediul lor se pot depune proiecte pentru investiţii în special în mediul rural, însă nu doar în sectorul agricol ♦ În 2023-2027, GAL-urile au alocate circa 500 mil. euro ♦ În total, sunt peste 240 de GAL-uri, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.

Tinerii vor să investească în mediul rural, există dorinţă pentru a dezvolta mici afaceri de familie, atât în agricultură, cât şi în turism dar şi în alte activităţi, însă Grupurile de Acţiune Locală (GAL) au nevoie de alocări suplimentare pentru a putea face faţă cererilor de finan­ţare – aceasta este una dintre concluziile emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

„Mai mult, mediul rural se poate dezvolta prin alocări suplimentare. Dacă avem bani, dezvoltăm, dacă nu avem, ne limităm. Este singurul mod în care ne putem dezvolta. Banii ne lipsesc. Voinţă este,  dorinţă este, populaţie dornică este,  participă cu interes la acţiunile noastre, vor să se dezvolte, doar că alocările sunt insuficiente“, a spus Veronica Dumbravă, manager în cadrul Asociaţia GAL Covurlui. Ea adaugă că există dorinţă din partea tinerilor să investească în mediul rural, ba chiar se întorc în comune pentru a dezvolta diverse mici afaceri. „Dacă am avea mai multe posibilităţi de finanţare, cu siguranţă îi mai aducem pe tineri pe acasă“, a punctat ea.

La rândul ei, Delia Fazakas, manager în cadrul GAL Lider Bistriţa-Năsăud, spune că multe persoane au iniţiative de a deschide mici afaceri, dar nu ştiu cum să  le pună în practică şi care sunt resursele necesare, astfel că prin intermediul GAL-urilor pot accesa mici finanţări cu care să înceapă aceste activităţi. „Bineînţeles că fon­durile sunt insuficiente, din păcate. Suferim inclu­siv la nivel naţional, pentru că la nivel naţional măsura 6.4 – In­ves­tiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole nu mai există şi atunci toată presiunea teritorială vine către GAL-uri. Avem puţine resurse pentru a sa­tis­face o nevoie foarte mare. Prin acea măsură ei puteau accesa fonduri de până la 150.000 de euro şi cum ea nu mai există, ti­nerii se vor îndrepta către noi“, a menţionat ea.

Delia Fazakas adaugă că aceasta este cea mai mare provocare cu care se confruntă GAL-ul, să facă faţă unei avalanşe de cereri de finanţare în condiţiile în care la nivel naţional fondurile s-au diminuat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu