Finanțarea mult așteptată de micii fermieri din Planul Strategic PAC 2023-2027, care trebuia să se lanseze anul acesta, va fi implementată abia anul viitor, spun experții în domeniul accesării fondurilor europene. Linia de finanțare DR-14 urmează să le ofere micilor fermieri posibilitatea de a accesa un sprijin de 50.000 de euro pe fermă, cu o contribuție proprie de doar 15%.
”În anul 2025, pentru fermierii mici, va fi o linie de finanțare cu 50.000 de euro/beneficiar, cu parte de cofinanțare de 15%. Fermierii care lucrează în spații protejate vor fi punctați suplimentar față de alte tipuri de activități din agricultură. Aici mai menționez faptul că vor fi potențial eligibili fermierii care au o vechime mai mare de 60 de luni de când sunt înscriși la APIA. Nu există limită de vârstă”, a precizat Ion Păunel, consultant pentru accesarea fondurilor europene, la AGRO TV.
Anul 2025 vine cu încă o noutate în materie de fonduri europene: coeficienții de producție standard, în funcție de care se calculează dimensiunile economice ale fermelor, vor fi modificați, astfel că fermierii trebuie să-și facă bine socotelile înainte de depunerea proiectelor.
”Începând cu 2025, valoarea SO-urilor a fost modificată și va fi aplicabilă din 2025. Cel puțin pentru legumele în spații protejate, ele mai scad față de ce știam până acum; dacă înainte aveam 27.600 SO pentru un hectar de solar, acum va rămâne undeva la 23.000 la hectarul de solar, iar legumele în câmp urcă de la 6.000 de SO la 8.000 de SO”, a mai spus Ion Păunel, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Mai multe detalii legate de acest subiect puteți citi aici: Document MADR – Lista SOC pentru fonduri europene nerambursabile