Mai mulţi bani de la UE, subvenţii egale cu ale fermierilor din Vest, o lege a arendei cu un termen minim pentru contracte şi protecţie faţă de importurile din ţările Mercosur – acestea au fost principalele teme discutate de fermieri cu preşedintele interimar Ilie Bolojan, pe 18 martie 2025, la Palatul Cotroceni.
„S-a pus un accent pe noul cadru financiar multi-anual, pe necesitatea unei alocări
suficiente pentru ca actorii de pe lanţ să poată continua să producă hrană şi să asiste economia
europeană în efortul său de decarbonizare, angajament pe care Uniunea Europeană îl promovează.
De asemenea, s-a discutat despre importanţa menţinerii unei alocări separate din bugetul european
pentru agricultură, cu cei doi piloni din PAC– plăţi directe şi dezvoltare rurală. Un alt subiect important abordat a fost Legea Arendei, legat de care fermierii au subliniat o dată
în plus că este vitală pentru predictibilitatea afacerilor lor, pentru atragerea de surse de investiţii, inclusiv din fonduri europene”, au transmis printr-un comunicat de presă reprezentaţii forumului APPR, care, alături de alte organizaţii reprezentative din industria agro-alimentară din
România, a expus problemele urgente din sector în cadrul
unei întâlniri la Palatul Cotroceni, cu preşedintele interimar Ilie Bolojan, despre care fermierii spun că este unul dintre puţini şefi de stat care a stat de vorbă cu ei în ultimele decenii.
Potrivit reprezentaţilor forumului APPR, Ilie Bolojan, a subliniat că soluţia pentru această lege constă în aducerea la aceeaşi masă a tuturor părţilor implicate – fermierii şi membrii Parlamentului (cu expertiza Comisiei Juridice) pentru a depăşi punctele slabe ale documentului existent şi a propune o versiune pragmatică şi echilibrată. Preşedintele a menţionat că ar trebui să se studieze modelele ţărilor în care o astfel de legislaţie funcţionează eficient, pentru a putea adopta şi transpune cele mai bune practici.
Theodor Ichim, fermier în Constanţa, a vorbit despre stabilirea unei perioade minime de arendă (eventual, ca alternativă, pentru interzicerea contractelor de arendă pe termen de cel mult un an, practicată de unii proprietari de terenuri cu un scop speculativ si care generează un efect dezastruos asupra producătorilor agricoli care trebuie să-şi planifice o afacere multi-anuală). Totodată, a subliniat că sprijinul de venit din fonduri europene trebuie îndreptat către cei care au cea mai mare nevoie, adică spre cei care lucrează pământul. Cristina Cionga, directorul adjunct al asociaţiei a subliniat necesitatea alinierii politicilor comerciale ale Uniunii Europene cu Politica Agricolă Comună (PAC), respectiv a obligativităţii respectării aceloraşi standarde de producţie în ţările terţe, inclusiv Ucraina, cu cele impuse fermierilor europeni, pentru a nu îi vulnerabiliza pe aceştia din urmă. „Este important ca toate sectoarele să beneficieze de politici comerciale integrate, pentru a sprijini dezvoltarea unei agriculturi sustenabil competitive în UE.
Un alt subiect de importanţă majoră pentru viitorul sectorului agricol românesc este şi convergenţa
externă, din punctul de vedere al fermierilor, adică egalizarea plăţilor europene pe suprafaţă în perioada exerciţiului financiar 2028-2034, pentru ca fermierii români să fie
competitivi pe pieţa unică europeană. Teoretic, până în 2020, conform promisiunilor politicienilor, subvenţiile ar fi trebuit să fie egalizate, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Legat de Mercosur şi de alte acorduri comerciale internaţionale, fermierii au subliniat impactul negativ potenţial al acestui acord în special în sectorul zootehnic, unde vor exista provocări legate de importul de carne de pasăre, carne de vită şi de ovine – dar şi în cel al producţiei de cereale şi plante proteice.
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România este o structură profesională federativă formată din producători agricoli şi reprezentanţi ai lanţului agricol din România, infiinţată în anul 2012. Forumul APPR face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari ţări producătoare de porumb din Europa şi furnizează asistenţă tehnică, economică şi legislativă pentru membrii şi organizaţiile profesionale ale fermierilor din România afiliate.