Conform unui studiu publicat în „Journal of Nutrițional Science and Vitaminology”, consumul global de lapte de măgăriță este estimat la o creștere anuală de 4.6%, o tendința care evidențiază recunoașterea valorii sale nutritive. Despre toate acestea, dar și despre piața de desfacere pentru acest produs premium, echipa Antena 3 CNN a vorbit cu frații Cîmpan, proprietarii fermei de măgăruși de la Mierlău.
Laptele de măgăriță conține doar 0,5% grăsime, în rest proteine și zahăr, cea mai mare cantitate de zahăr regăsită, în mod natural, în laptele unui mamifer. Este singurul tip de lapte care poate fi consumat în siguranţă crud, însă prețul nu este deloc mic, fiind considerat un „elixir pentru sănătate”. Iar cum producția este infimă în comparație cu laptele dat de vacă, de exemplu- prețurile sunt de zeci de ori mai mari decât cel de vacă.
„Prețurile la laptele premium pe care îl încercăm noi acum e de 200 de lei pe l, iar laptele crud, am luat jumătate de l cu 50 de lei. Având în vedere beneficiile pe care le oferă, plus că pot să nu mai apelez la medicamente, care la rândul lor sunt foarte scumpe și poate nu obții aceleași rezultate cu ele, merită”, spune o clientă.
,,Acum este între 120 de lei și 200 de lei litrul. 120 de lei cel normal. Îl vom crește cu 20% probabil, către 140-150 lei și 200-220 laptele premium. Laptele premium e laptele din primele 3 luni de lactație, e mai bogat în proteine și vitamine.”, spune fermierul Cristian Cîmpan.
Și, deși prețurile sunt atât de mari, laptele nici măcar nu apucă să ajungă în magazine, ci se vinde direct din fermă. Cererea depășește cu mult oferta fermei de la Mierlău. Iar anul acesta frații Cîmpan se confruntă cu o nouă provocare – din cauza secetei, producția de lapte a scăzut mult.