Termenul-limită până la care oamenii pot trimite la Fisc declaraţia unică pentru definitivarea veniturilor extrasalariale obţinute în 2024 şi pentru plata contribuţiilor sociale aferente acestora este 26 mai 2025, au răspuns oficialii ANAF pentru Economica.net.
Ce formular al declaraţiei unice e valabil pentru veniturile extrasalariale obţinute în anul 2024
Formularul declaraţiei unice pe care trebuie să îl folosiţi pentru definitivarea veniturile extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2024 şi pentru asigurarea opţională la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2025 e reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 7.015 din 2024.
Formularul pdf inteligent al declaraţiei unice (DU) utilizat pentru definitivarea veniturile extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2024 şi pentru asigurarea opţională la sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2025 e cel publicat pe site-ul ANAF la 13 ianuarie 2025 şi poate fi descărcat accesând soft A actualizat la 13 ianuarie 2025.
Ce valoare a salariului minim e utilizată pentru stabilirea plafoanelor de venituri extrasalariale şi a contribuţiilor datorate pentru anul 2024
Valoarea salariului minim brut luată ca referinţă în Codul fiscal pentru determinarea plafoanelor privind încadrarea ca plătitor de CASS şi de CAS pentru veniturile extrasalariale obţinute în 2024 şi pentru stabilirea valorii efective a CASS şi a CAS datorate pentru veniturile încasate în anul 2024 este cea în vigoare la 25 mai 2024: 3.300 de lei, arată analiza Economica.net pe baza Codului fiscal.
Plafoanele în funcţie de care stabiliţi CASS datorată pentru veniturile extrasalariale din 2024, altele decât cele din activităţi independente:
- primul plafon: venituri extrasalariale nete totale (din toate categoriile enumerate mai jos şi din toate sursele) în 2024 cuprinse între 19.800 de lei inclusiv şi 39.600 de lei exclusiv;
- al doilea plafon: venituri extrasalariale nete totale (din toate categoriile enumerate mai jos şi din toate sursele) în 2024 cuprinse între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv;
- al treilea plafon: veniturile extrasalariale nete totale (din toate categoriile enumerate mai jos şi din toate sursele) obţinute în 2024 sunt cel puţin egale cu 79.200 de lei, potrivit analizei Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.
Încadrarea ca plătitor de CASS se face prin cumularea veniturile extrasalariale nete din categoriile următoare: venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din asociere cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, din alte surse. Reamintim că oamenii care au contract de muncă şi venituri din drepturi de autor sunt scutiţi de la plata CASS şi CAS pentru veniturile din drepturi de autor realizate.
Începând cu veniturile din 2024, la stabilirea bazelor de calcul pentru CASS aferente plafoanelor în care se încadrează veniturile extrasalariale nu se mai cumulează veniturile din activităţi independente cu alte categorii de venituri extrasalariale, cum ar fi cele din drepturi de autor, din chirii, din investiţii, din alte surse etc.
Prin urmare, începând cu veniturile obţinute în 2024, la determinarea bazei de calcul pentru CASS persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente vor lua în considerare doar veniturile din activităţi independente din toate sursele, obţinute pe parcursului anului 2024, arată conform analizei Economica.net pe baza Codului fiscal.
Baza de calcul pentru CASS aferentă veniturilor extrasalariale anuale (din categoriile din sursele menţionate mai sus, fără cele din activităţi independente) cuprinse între 19.800 de lei inclusiv şi 39.600 de lei exclusiv este 19.800 de lei.
Baza de calcul pentru CASS aferentă veniturilor extrasalariale anuale (din categoriile din sursele menţionate mai sus, fără cele din activităţi independente) cuprinse între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv este 39.600 de lei.
Baza de calcul pentru CASS aferentă veniturilor extrasalariale anuale (din categoriile din sursele menţionate mai sus, fără cele din activităţi independente) cel puţin egale cu 79.200 de lei este 79.200 de lei.
CASS datorată se obţine prin aplicarea cotei CASS de 10% asupra bazei de calcul aferente plafonului în care se încadrează venitul dumneavoastră extrasalarial net anul din categoriile şi sursele antemenţionate.
- Prin urmare, datoraţi CASS de 1.980 de lei pentru tot anul 2024 dacă veniturile extrasalariale totale din 2024 (din categoriile din sursele menţionate mai sus, fără cele din activităţi independente) sunt cuprinse între 19.800 de lei inclusiv şi 39.600 de lei exclusiv.
- Datoraţi CASS de 3.960 de lei pentru tot anul 2024 dacă aţi avut venituri extrasalariale totale în 2024 (din categoriile din sursele menţionate mai sus, fără cele din activităţi independente) cuprinse între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv, arată analiza Economica.net pe baza Codului fiscal.
- Datoraţi CASS de 7.920 de lei pentru tot anul 2024 dacă aţi avut venituri extrasalariale totale în 2024 (din categoriile din sursele menţionate mai sus, fără cele din activităţi independente) cel puţin egale cu 79.200 de lei.
CASS pentru venituri din activităţi independente obţinute în anul 2024
Persoanele cu venituri din activităţi independente din una sau mai multe surse, obţinute în anul 2024, datorează CASS la o bază de calcul egală cu venitul anual efectiv realizat sau norma anuală de venit, respectiv norma ajustată de venit din activităţi independente, după caz, plafonată la cel mult 60 de salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut de 3.300 de lei în vigoare la 25 mai 2024, potrivit analizei Economica.net asupra Codului fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023.
Dacă baza de calcul cumulată din una sau mai multe surse de venit din activităţi independente, pentru care s-a reţinut la sursă CASS în 2024, este mai mică decât 19.800 de lei (echivalentul a șase salarii minime brute pe economie în 2024), persoanele fizice vor datora diferenţa de CASS până la nivelul bazei de calcul egale cu 19.800 de lei. Persoanele fizice vor declara şi vor plăti această diferenţă de CASS prin capitolul I al declaraţiei unice privind veniturile efectiv realizate în anul 2024, pe care o pot trimite la Fisc până la 26 mai 2025. La stabilirea sumei pe care o au efectiv de plătit pentru CASS se ia în calcul contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută de plătitorul de venituri.
Nu datorează diferenţa de CASS persoana fizică dacă în 2024 s-a aflat într-una dintre următoarele situaţii: a avut venituri din salarii de cel puţin șase salarii minime brute, a avut venituri extrasalariale în 2024 (altele decât cele din activităţi independente) pentru care a datorat CASS la șase salarii minime brute pe economie, a fost exceptată de la plata CASS, potrivit analizei Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.
CAS pentru venituri extrasalariale obţinute în anul 2024
Luând ca referinţă salariul minim brut pe economie de 3.300 de lei, persoanele fizice care au încasat venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor a căror valoare anuală totală (brută sau netă, după caz) e cel puţin egală cu 39.600 de lei în anul 2024 datorează CAS de:
- cel puţin 9.900 de lei pentru tot anul 2024 dacă veniturile extrasalariale (din categoriile sus-menţionate şi din toate sursele, nete sau brute, după caz) sunt cuprinse între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv;
- cel puţin 19.800 de lei pentru tot anul 2024 dacă veniturile extrasalariale (din categoriile antemenţionate şi din toate sursele, nete sau brute, după caz) sunt cel puţin egale cu 79.200 de lei pe an, conform analizei Economica.net.
Oamenii pot alege venitul asigurat la pensie cu menţiunea că acesta trebuie să fie cel puţin egal cu 39.600 de lei în cazul veniturilor aflate în primul plafon, respectiv cel puţin egale cu 79.200 de lei dacă venitul total se află în cel de-al doilea plafon, reiese din analiza Economica.net asupra Codului fiscal.
Excepţii
Oamenii care au contract de muncă şi venituri din drepturi de autor sunt scutiţi de la plata contribuţiilor sociale pentru veniturile din drepturi de autor realizate. Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii, precum şi oamenii care au calitatea de pensionari nu datorează CAS pentru veniturile din activităţi independente şi din drepturi de autor realizate, potrivit Codului fiscal consultat de Economica.net.
26 mai 2024 e termenul-limită până la care puteţi trimite la Fisc declaraţia unică pentru definitivarea veniturilor obţinute în 2024 şi pentru plata contribuţiilor datorate aferente acestor venituri, fără penalităţi.
Formularul inteligent al declaraţiei unice, completat corect, poate fi trimis la ANAF prin SPV. Formularul pe hârtie al declaraţiei unice, completat corect, va fi trimis la Direcţia Finanţelor Publice din judeţul în care contribuabilul e luat în evidenţă, prin poştă cu scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.
Cum procedaţi ca să declaraţi veniturile extrasalariale obţinute în anul 2025 şi contribuţiile sociale aferente acestora?
Din 2025 guvernul a renunţat la formularul declaraţiei unice estimative, reducând astfel semnificativ birocraţia generată de declaraţia unică.
Începând cu veniturile aferente anului 2025, persoanele fizice care realizează venituri extrasalariale pentru care au obligaţia trimiterii declaraţiei unice la Fisc vor primi formularul declaraţiei unice precompletat de ANAF cu date despre veniturile realizate şi impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi cu valoarea contribuţiilor datorate pentru anul de realizare a venitului, arată o analiză Economica.net pe baza Codului fiscal modificat prin OUG nr 128 din 2024.
Încă o schimbare importantă începând cu veniturile încasate din 2025
Începând cu anul 2025, valoarea salariului minim pe economie, folosită ca referinţă pentru determinarea plafoanelor de venituri extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice pentru acestea, este cea în vigoare la 1 ianuarie (şi nu cea în vigoare la 25 mai precum a fost până la veniturile din 2024 inclusiv), conform proiectului de OUG care schimbă Codul fiscal, analizat de Economica.net.
Salariul minim brut pe economie în vigoare la 1 ianuarie 2025 e de 4.050 de lei.