Lansarea entuziasmantă a programului ”Rabla pentru tractoare” care era anunțată pentru finalul anului 2024 s-a transformat într-o tăcere asurzitoare din partea Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), care nu mai vine cu nicio veste legată de program, în ciuda așteptărilor a mii de fermieri care au plătit avansuri către dealerii de utilaje.
La nivel oficial, ultima informație venită din partea AFM este că ”Rabla pentru tractoare” va fi lansat după aprobarea bugetului național pentru anul 2025. Totuși, această ipoteză nu justifică amânarea programului, întrucât instituția anunțase inițial că acesta va fi lansat până la finalul anului 2024, La acel moment, președintele AFM dădea asigurări că instituția are toți banii necesari pentru derularea programului, ba chiar vorbea despre o posibilă suplimentare de fonduri, astfel încât să fie finanțate mai multe tractoare decât numărul anunțat inițial.
Mergând mai departe de informațiile furnizate de AFM, un motiv mai plauzibil al amânării programului pare a fi cel legat de problemele generate de procedura mult prea simplă de înscriere a dealerilor de utilaje în program. Concret, prin lipsa de condiții de eligibilitate rezonabile din ghid, AFM a dat practic voie oricui să se declare dealer de utilaje și să se înscrie în program. Astfel, instituția s-a trezit cu un număr extrem de mare de dosare depuse pentru validarea în cadrul programului, pe care nu poate să le respingă în baza condițiilor impuse de ghid.
Mai multe explicații pe acest subiect au oferit consultanții Marian Dumitrache și Cosmin Măglaș, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.
”Programul are întârzieri față de termenele care au fost anunțate în momentul depunerii. Evaluarea dealerilor nu este realizată. Am înțeles că una dintre principalele probleme a fost numărul foarte mare de firme înscrise în cadrul programului ca dealeri de utilaje. AFM înțeleg că este suspicios că toți ar putea îndeplini condițiile pentru a livra echipamente și pentru a asigura service-ul, și atunci încearcă să găsească și alte metode de a-i verifica în afara criteriilor care au fost amintite în procedura inițială, care spunea că este suficient ca firma să fie înregistrată în România, să nu aibă datorii la stat și să aibă cod CAEN autorizat pentru comerțul cu utilaje agricole. Acum, deodată, pare că toată discuția merge în direcția de a-i verifica pentru a constata dacă sunt capabile firmele respective să livreze utilajele. Dincolo de asta, ultimele discuții spun că se așteaptă legea bugetului de stat ca programul să continue”, a precizat consultantul Marian Dumitrache, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Pe lângă numărul mare de dealeri înscriși, o altă problemă generată de condițiile facile din ghidul de finanțare a fost și apariția unui număr foarte mare de persoane fizice care și-au luat certificatul de producător peste noapte, special pentru a se înscrie la ”Rabla pentru tractoare”.
”Surpriza a fost că dealerii au apărut peste noapte și e normal să apară așa, pentru că eu dacă vreau azi să îmi autorizez un cod CAEN și să fiu și dealer care are capacitatea de reparare, semnez un contract de parteneriat cu un service auto și deja am îndeplinit toate condițiile. S-au speriat pentru că, din ce se aude, a fost un program făcut cu dedicație pentru doi-trei dealeri de la noi din țară și este normal, pentru că dealerii mari sunt cei care vor duce greul într-un astfel de program.
Pe de altă parte, nu s-a așteptat nimeni ca în această țară să mai fie câteva sute de mii de fermieri pe persoană fizică, cu certificat de producător, și nu au știut procedura de eliberare a certificatului de producător, pentru că în momentul în care s-a publicat Rabla pentru tractoare, cred că au apărut cel puțin 50.000 de certificat de producător pe lângă cele eliberate în 2024.
Mi-aș dori să se lanseze acest program, însă nu avem nicio procedură reală. Procedura este o glumă în felul în care este publicată în acest moment. Prin urmare, nu îl văd un program posibil dacă nu se reașază în totalitate”, a explicat consultantul Cosmin Măglaș, pentru AGRO TV.