office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Cum fac Bulgaria și Ungaria profit cu marfa produsă de fermierii români

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Segmentul procesării este unul intens dezbătut în cadrul sectorului agro-alimentar românesc. Chiar în urmă cu câteva zile, ministrul finanțelor declara că agricultura românească generează un deficit foarte mare, unul dintre motivele invocat fiind tocmai deficitul capacităților de procesare de pe teritoriul țării noaste. Iar acest deficit nu doar că produce pagube pentru țara noastră, dar îi și ajută pe vecinii mai bine dezvoltați din acest punct de vedere să genereze profit.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a explicat cum țări precum Bulgaria și Ungaria procesează floarea soarelui produsă în România, în timp ce noi ajungem să importăm ulei din Ucraina, din cauza lipsei capacităților de procesare.

”Ucraina are o capacitate de procesare de circa 18-19 milioane de tone pe an. Băieții aceștia, într-un an normal, au o producție de 14-15 milioane de tone de floarea soarelui. Diferența pe care o vedem până la capacitatea de procesare este pentru că mai procesează soia, mai procesează rapiță și așa mai departe. Anul acesta au avut 10,5 milioane de tone, sunt într-un fail maxim, închid fabricile și își trimit angajații acasă pe capete.

Bulgaria are aproape 3 milioane de tone capacitate de procesare și o recoltă de 1,7-1,8 milioane de tone. La noi, procesul este invers. Noi avem cu indulgență 1,35 milioane de tone capacitate de procesare, iar în anii normali depășim cu lejeritate 2,5-2,6 milioane de tone producție. Bulgaria cumpără de la noi, Ungaria, cu cele două fabrici, cumpără și ea din vestul țării, Franța și Spania cumpără din România pentru că este comerț intracomunitar și nu ai cum să te opui, mai vine și Turcia în timpul iernii, când își bagă acea taxă zero pe import, iar noi rămânem cu ce avem. Iar când nu mai avem, cumpărăm ulei ucrainean brut și îl tragem la sticle.

Uniunea Europeană produce 10,5 milioane de tone de floarea soarelui în fiecare an, iar România e responsabilă de 28-29%. Uite ce înseamnă procesarea”, a explicat Cezar Gheorghe, pentru AGRO TV.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu