office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Concurență mare la APIA! Schema de sprijin care i-a băgat în priză pe fermieri

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Abia lansată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), o schemă de sprijin financiar adresată unei anumite categorii de fermieri se bucură de mare interes din partea acestora, dovadă fiind numărul mare de cereri depuse în doar câteva zile.

Este vorba despre sprijinul financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile, pentru care, potrivit unui comunicat al APIA, în doar trei zile (3-6 martie 2025) s-au primit 5.655 cereri de acordare, adică un procent de 62% din numărul de cereri estimate.

„Această schemă de sprijin financiar se aplică pe întreg teritoriul României și are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor pentru pierderile economice ca urmare a fenomenului climatic nefavorabil, seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 și august 2024”, se arată în comunicatul APIA remis vineri redacției AgroTV.

Depunerea cererilor pentru acordarea acestui sprijin se poate face în continuare la Centrele județene/locale ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul București, până la data de 21 martie 2025 inclusiv.

Resursele financiare disponibile pentru această schemă de sprijin se ridică la 238.795.200 de lei, echivalentul a 48.000.000 euro, stabilit la cursul de schimb de 4,9749 lei pentru 1 euro.

Sprijinul financiar de urgență este în cuantum de 248 lei/cap de animal tineret femel ovin/caprin și se acordă pentru un efectiv cuprins între 50 capete și 300 capete per beneficiar, deținut în exploatații cu cod ANSVSA de minimum 50 capete de tineret femel ovin/caprin.

ATENȚIE! Solicitanții cu un efectiv mai mare de 300 de capete tineret femel ovin/caprin beneficiază de sprijin financiar de urgență calculat la nivelul a maximum 300 de capete tineret femel ovin/caprin per beneficiar, cu condiția să dețină minim 50 capete de tineret femel ovin sau caprin/fiecare exploatație cu cod ANSVSA.

Plata sumelor acordate prin schema de sprijin financiar de urgență se efectuează până la data de 30 aprilie 2025, cu posibilitatea efectuării plății și după această data, însă numai pentru conturile invalide și nu mai târziu de 30 iunie 2025, mai precizează reprezentanții APIA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu