office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Comisia Europeană, noi reglementări în legătură cu gunoiul de grajd!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Pentru fermierii români, gunoiul de grajd a reprezentat dintotdeauna o variantă mai ieftină de îngrășăminte, reducând și dependența de îngrășămintele chimice importate, însă Uniunea Europeană a impus o serie de restricții în utilizarea acestuia, având în vedere o serie de efecte dăunătoare pentru mediu pe care le poate avea din cauza conținutului de amoniac.

Iată că de la Bruxelles vin noi vești în legătură cu gunoiul de grajd procesat în fermă, după ce un grup de europarlamentari, printre care și eurodeputatul român Dan Motreanu, a cerut Comisiei Europene să propună de urgență o inițiativă pentru implementarea utilizării acestuia ca substitut pentru îngrășămintele sintetice.

„Fermierii au nevoie de derogări de la anumite reguli stricte, astfel încât să poată valorifica mai eficient resursele locale. Ce răspuns am primit de la Jessika Roswall, comisar european pentru Mediu, reziliență în domeniul apei și o economie circulară competitivă:

– Comisia susține utilizarea sigură a nutrienților reciclați și reducerea dependenței de îngrășămintele importate;

– Comisia a pregătit o modificare legislativă pentru a permite utilizarea gunoiului de grajd procesat în fermă peste limita actuală, în anumite condiții și limite, permițând astfel înlocuirea îngrășămintelor chimice;

– În prezent, fermierii pot aplica gunoi de grajd pe pajiști și pe terenuri arabile, cu o limitare a cantității în zonele în care apa este poluată cu nutrienți. Directiva Nitrați oferă deja posibilitatea derogării de la această limită, în condiții stricte”, se arată într-o postare făcută luni pe Facebook de europarlamentarul Dan Motreanu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu