Statele Unite continuă să caute parteneri la nivel global pentru a acoperi deficitul major de ouă provocat de epidemia de gripă aviară. Printre țările vizate se numără și România.
Potrivit lui Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), autoritățile americane au transmis condițiile pentru importul ouălor. Iar răspunsul din partea României a fost negativ.
„Americanii cer ca ouăle să fie spălate și apoi congelate. În Europa, această practică este interzisă, deoarece spălarea îndepărtează stratul natural de protecție al oului, esențial pentru prevenirea contaminării cu salmonela. Ne aflăm, practic, în fața a două sisteme complet opuse”, a președintele UCPR.
În Statele Unite ouăle trebuie obligatoriu spălate, dezinfectate și păstrate în frig. Această incompatibilitate face imposibil exportul de ouă în coajă din România către SUA. Singurele opțiuni realiste în prezent ar fi exportul de ouă procesate sub formă lichidă, congelată sau praf are pot respecta cerințele stricte ale FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA).
În Statele Unite prețurile ouălor au explodat cu creșteri de peste 50% față de anul trecut, ar marii retaileri au impus limite de achiziție. Restaurantele și patiseriile au fost nevoite să introducă taxe suplimentare pentru preparatele ce conțin ouă. Pentru a gestiona această situație, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a contactat mai multe state europene și asiatice – inclusiv Germania, Polonia, Italia, Danemarca, Suedia și România în vederea stabilirii unor parteneriate de urgență.
Deși România se află pe lista potențialilor furnizori, în prezent nu există un surplus de ouă disponibil pentru export. În prezent SUA a reușit să negocieze cu Turcia și Coreea de Sud.