Ca în fiecare an, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) atrage atenția crescătorilor de animale că trebuie să respecte o serie de condiții obligatorii pentru sacrificarea și comercializarea mieilor de Paște.
„În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale 2025, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va desfășura controale tematice la nivel național pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor destinate consumatorilor. Aceste verificări vor fi realizate de medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene și circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO)”, se arată într-un comunicat al instituției remis marți redacției AgroTV.
Controalele se vor desfășura între 19 martie și 19 aprilie 2025, perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale catolice și ortodoxe, și vor avea mai multe obiective, printre care: verificarea respectării normelor de siguranță alimentară în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.); monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară; controlul transportului și comercializării produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc.).
„Pe durata acestei perioade, la sediile DSVSA și CSVSAO va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică”, se precizează în comunicatul ANSVSA
De asemenea, în toată această preioadă, consumatorii vor putea sesiza orice nereguli privind siguranța alimentelor la numerele de telefon afișate la sediile acestor instituții și pe site-urile oficiale ale DSVSA județene.
Sacrificarea și comercializarea mieilor de Paște
În ceea ce privește condițiile impuse crescătorilor de animale pentru sacrificarea și comercializarea mieilor de Paște, ANSVSA face următoarele precizări:
- Sacrificarea mieilor se va realiza doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, respectând normele de igienă și bunăstare animală, iar funcționarea centrelor de sacrificare temporară va fi permisă doar în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele 07:00 – 17:00.
Reprezentanții ANSVSA menționează că transportul mieilor va fi verificat de inspectorii DSVSA și de reprezentanții Poliției pentru a asigura respectarea condițiilor sanitar-veterinare, iar în zonele afectate de restricții sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul și sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare.
- Carnea de miel va putea fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător. Marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.
Atenție, însă! Carnea obținută în spațiile de sacrificare temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor unități alimentare.
În timpul controalelor, inspectorii sanitar-veterinari vor acorda o atenție deosebită asupra modului în care se face transportul și depozitarea cărnii, care trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena și temperatura adecvată.
Alte produse supuse controalelor
Cotroalele ANSVSA vor viza de asemenea și alte produse alimentare aflate la mare căutare în această perioadă, cum ar fi ouăle și produsele din ouă, lactatele și brânzeturile, peștele și produsele din pescuit, legumele de sezon ori diferite produse tradiționale (cozonaci, prăjituri etc.).
- Pentru ouă și produse din ouă, comercializarea se va face doar în unități autorizate, iar producătorii trebuie să fie înregistrați sanitar-veterinar. Transportul trebuie efectuat în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, asigurându-se condițiile de temperatură și igienă corespunzătoare.
De asemenea, ouăle trebuie să fie marcate conform legislației și să fie supuse examenului ovoscopic. Ouăle cu coaja crăpată sau deteriorată vor fi retrase de la vânzare și dirijate către unități de neutralizare.
- Lapte și produse lactate – Laptele crud destinat comercializării trebuie să provină doar de la animale sănătoase, crescute în ferme autorizate sanitar-veterinar. Brânzeturile trebuie expuse la vânzare doar în spații igienizate corespunzător și protejate împotriva contaminării.
Potrivit reprezentanților ANSVSA, comercializarea trebuie să fie însoțită de informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție. De asemenea, ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.
- Comercializarea peștelui și produselor din pescuit este permisă doar în unități înregistrate sanitar-veterinar. Produsele trebuie păstrate la temperaturi adecvate și etichetate corespunzător. Inspectorii ANSVSA vor verifica dacă peștele și produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili. Gheața utilizată pentru conservarea peștelui trebuie să fie obținută din apă potabilă și să fie menținută pe durata expunerii la vânzare.
Măsuri pentru prevenirea răspândirii bolilor animale
Pentru prevenirea Pestei Porcine Africane (PPA), a Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) și a Febrei Aftoase, vor fi intensificate controalele asupra transportului animalelor vii și al produselor de origine animală.
Transportul și mișcarea animalelor vor fi supuse unor verificări stricte, iar în cazul depistării unor focare, se vor impune măsuri de carantină și restricționare a circulației acestora.
Inspectorii sanitari veterinari, în colaborare cu autoritățile locale și cu Poliția, vor efectua controale în trafic pentru verificarea respectării normelor de siguranță privind transportul animalelor.
Sancțiuni pentru nereguli
În cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ suspendarea activității unității, aplicarea de sancțiuni și confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică.
„ANSVSA îndeamnă consumatorii să achiziționeze produse alimentare doar din surse autorizate și să verifice marcajele de conformitate pentru siguranța lor alimentară. Reamintim cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor”, se menționează în comunicatul citat.