În ultimii ani, multe zone s-au confruntat cu secetă accentuată. Acest lucru a favorizat exportul de ovine din România către aceste zone.
Mai multe țări care au tradiție în creșterea ovinelor nu au mai avut cu ce să le hrănească din cauza secetei. Din acest motiv, au fost nevoite să exporte marfă din România.
Prețul pentru kilogram “în viu” a fost majorat chiar și cu 40%, acesta fiind un ajutor la care fermierii români nu s-ar fi așteptat.
În ultimul an, țara noastră a deschis trei noi piețe pentru exportul de ovine. Este vorba despre Maroc, Algeria și Turcia. Sunt pregătite 4 milioane de capete ce vor porni spre Orient și Nordul Africii.
Iordania, Israel, Arabia Saudită, Liban, Libia, Kuweit, Maroc, Turcia și Algeria sunt principalele piețe pentru export, conform ANSVSA.
Majorarea prețului a venit odată cu creșterea cererii pe piața internațională. Anul trecut, pentru kilogramul în viu, românii primeau 16 lei. Acum, prețul este de 22 de lei.
Pentru prima dată, România face export de ovine în Algeria. Acest pas este unul foarte important mai ales pentru crescătorii de ovine români.