office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

ZF Agropower. Marius Tudosiei, iniţiator, Asociaţia Lanţului Alimentar Scurt: Putem creşte ponderea producătorilor locali în meniurile restaurantelor, dar e nevoie de o mai mare deschidere din partea proprietarilor şi bucătarilor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Marius Tudosiei, iniţiator al Asociaţiei Lanţului Ali­mentar Scurt (ALAS), care reuneşte câţiva producători locali de alimente, inclusiv brânzeturi sau sparanghel, spune că restaurantele din Capitală au în prezent ca surse pentru alimente cash&carry şi distribuitori, însă în ultima vreme au crescut ca pondere şi micii producători.

În acest sens, asociaţia recent lansată vrea să promo­veze mai mult producătorii locali, să-i susţină să intre cu produsele în restaurante, dar şi să promoveze mai mult con­sumul de produse de la fermierii locali. „Sunt încă foarte mulţi bucătari care spun „păi nu avem documente de provenienţă bune“, nu mai e aşa, adică lucrurile s-au schimbat. Eu nu mai ştiu acum niciun producător care să nu aibă măcar certificat de producător“, a punctat Marius Tudosiei, care este şi fondator al Băcăniei Vechi. El a pornit Băcănia Veche în 2010, dorindu-şi la acea vreme, când piaţa era mai mult orientată către marile lanţuri de retail, să îşi deschidă un business care să aducă aminte de cămara bunicii, cu produse naturale şi cât mai locale. El povesteşte că în aceşti ani a testat foarte mult piaţa şi obiceiurile de consum şi a ajuns la concluzia că singura variantă ca să poată avea o adresabilitate mai largă şi impactul acţiunilor să fie mai amplu şi să se răsfrângă asupra mai multor producători mici este aceea de a crea o asociaţie.

Prin intermediul acestei asociaţii el şi-a propus să realizeze mai multe proiecte, dar şi să atragă finanţări care ar putea sprijini producătorii locali.

Antreprenorul spune că în prezent consumatorii sunt foarte concentraţi asupra ingredientelor de calitate din care să-şi formeze masa zilnică. „Pe de altă parte, au început foarte multe restaurante să fie pasionate de produsul local. Şi nu mă refer doar la cei câţiva care se poziţionează şi filozofia lor este în zona de farm-to-table, ci mă refer chiar şi la restaurante mari care încep să includă în meniurile lor tot felul de ingrediente locale, astfel încât să poată acoperi o cerere din partea publicului“, a menţionat Marius Tudosiei, care precizează că asociaţia se apropie de 200 de membri. Pe de altă parte, antreprenorul crede că producătorii  nu mai pot face producţie de subzisenţă şi trebuie să aibă profi. „Ajutaţi-i pe oamenii mici să facă profit, pentru că asta o să le asigure o viaţă mult mai lungă. Şi dacă acuma ne bucurăm de un produs bun, ce-ar fi să ne bucurăm de el pentru o perioadă foarte lungă de timp?“. Mai departe, Marius Tudosiei crede că aceşti producători pot intra în HoReCa şi este o piaţă bună pentru că restaurantele consumă mult, dar au şi predictibilitate.

„Eu cred că putem creşte ponderea produselor locale în meniurile restaurantelor, doar că e nevoie de o deschidere mult mai mare din partea proprietarilor de restaurante, din partea bucătarilor. Să ştiţi că eu în continuare mă întâlnesc în pieţe prin Bucureşti cu aceeaşi cinci-şase bucătari cu care m-am văzut dintotdeauna şi fără să ne dăm întâlnire, adică cu toţii suntem la treabă. E nevoie de un pic de mai multă deschidere“, crede Tudosiei. În acest sens, asociaţia, care a promovat recent producători precum cel al brânzei maturate de Mesendorf, Fum de fag (producător de preparate din carne), (FructArdeal – producător de silvoiţă, un produs tradiţional fără zahăr)  sau Eggcelent – o microfermă din satul Toneşti, Sâmbureşti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu