office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Sfaturile unui expert israelian care ar putea salva România, în lupta cu febra aftoasă

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Febra aftoasă începe să creeze o stare de incertitudine tot mai mare în rândul crescătorilor de animale din România. Această boală se răspândește din ce în ce mai mult în Ungaria și Slovacia, iar îngrijorarea că ar putea ajunge și pe teritoriul țării noastre îi face pe fermieri să caute cât mai multe soluții pentru a se asigura că această boală nu îi va afecta, de oriunde au posibilitatea.

În acest sens, asociația Holstein RO l-a invitat în România pe medicul veterinar Nadav Galon, fost șef al serviciilor veterinare în cadrul Ministerului Agriculturii din Israel, echivalentul președintelui ANSVSA. Având în vedere că Israelul se confruntă de ani buni cu această boală, expertul a împărtășit câteva dintre măsurile adoptate de statul israelian pentru combaterea febrei aftoase, într-un interviu exclusiv pentru AGRO TV.

”Israelul are o experiență îndelungată în ceea ce privește febra aftoasă, de zeci de ani sau poate chiar de un secol. Din păcate, trebuie să vaccinăm tot timpul, deoarece este o boală emergentă care vine din afara granițelor. Chiar dacă vaccinăm, tot mai avem câteva focare de infecție aproape în fiecare an. Este o măsură obligatorie, impusă de către Guvernul nostru, de către Ministerul Agriculturii și autoritățile sanitare veterinare, ca toate animalele predispuse la această boală să fie vaccinate.

Modul în care procedăm este următorul: vaccinăm preventiv. Vaccinăm înainte ca animalele să se îmbolnăvească, pentru a preveni îmbolnăvirea. Sunt țări care vaccinează doar dacă au focare de infecție, dar acesta nu este și cazul nostru, deoarece suntem o țară cu risc mare. Sunt multe tipuri de virus și ramificații ale acestora, deci facem în fiecare an sau o dată la câțiva ani studii. Știm ce tulpini ale virusului sunt mai periculoase, deci știm ce să combatem. Aceste lucruri sunt hotărâte de către autoritățile sanitare veterinare, precum ce vaccin să folosească, dar și care este protocolul specific pentru fiecare animal”, a explicat Dr. Nadav Galon, în exclusivitate pentru AGRO TV.

Materialul complet, realizat de Andreea Gheorghiță, poate fi urmărit în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu