office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Scădere a producției de grâu în România; Prognozele Comisiei Europene indică o medie de 4,58 tone pe hectar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Din cauza frigului din ianuarie și februarie, creșterea grâului a încetat în majoritatea regiunilor din România și în special în Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei,  indică o prognoză a Comisiei Europene care estimează producții medii la hectar de numai 4,58 de tone, cu 1% sub media ultimului an, și el unul foarte slab, dar cu 11% peste media ultimilor cinci ani.

România ar fi astfel printre puținele țări pentru care serviciul specializat al Comisiei estimează scădere raportat la anul trecut, când Europa a produs mai puțin grâu decât îm 2023.

Mai exact, cea mai mare scădere a producției la hectar ar putea fi raportată în Polonia  (minus 7%, până la 2,19 tone la hectar), urmată de Estonia (minus 4%), Grecia (minus 4%) și Austria (minus 1%).

Comparativ cu media ultimilor cinci ani, România ar putea avea cea mai semnificativă creștere, de 11%, având în vedere că în ultimii ani producțiile nu au fost dintre cele mai bune la această cultură.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) în 2024 România a obținut 9,2 milioane de tone de grâu față de 9,6 milioane de tone cu un an înainte (minus 3,4% sau 335.000 tone), inclusiv pe fondul scăderii suprafeței cultivate cu 52.000 de hectare. Practic, fermierii au recoltat cu grâu 2,26 de milioane de hectare obținând un randament mediu de 4,09 tone la hectar. Conform datelor Comisiei Europene, randamentul mediu de anul trecut din România a fost de 4,61 de tone la hectar.

Suprafața cultivată cu grâu în anul 2024, reprezintă 44,7% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe,

România este al patrulea cel mai mare producător de grâu din Europa, conform  producției și suprafețelor cultivate în 2024, după Franța (26,5 milioane de tone), Germania (18,5 milioane de tone) și Polonia (12,1 milioane de tone).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu