office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Peste 2.000 de tineri până în 40 de ani s-au mutat la ţară şi au început o viaţă în agricultură. Investiţiile trec de 200 de milioane de euro

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Tânăr fermier din satul Mărişel, judeţul Cluj: „Am studiat cadastru şi silvicultură, iar apoi am urmat un curs despre agricultură. Planul meu este să cresc ferma şi o să investesc în digitalizare, sistem GPS, sateliţi şi drone“ ♦ Familia Mungiu, care a revenit în ţară după 20 de ani în Germania: „Ne-am întors în 2022 din Germania după 20 de ani petrecuţi acolo. Am început să producem legume şi să le vindem la cutie“ ♦ Fraţii Frunză, născuţi în Ucraina, dar cu origini româneşti: „Am plecat în Belgia, odată cu războiul din ţara noastră, iar apoi am venit în România. Mi s-a aprobat proiectul pentru instalarea tânărului fermier, am cumpărat albine şi ne-am apucat de treabă“.

Peste 5.600 de tineri au depus proiecte pentru a obţine fon­duri europene neram­bursabile de 70.000 de euro fiecare, prin măsura DR-30 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“.

Valoarea totală a cererilor de finanţare a ajuns la 393 milioane de euro. Dintre acestea, 2.243 de proiecte, însumând 157 de milioane de euro, au fost deja aprobate şi contractate, potrivite datelor oferite de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) la solicitarea ZF. Astfel, peste 2.000 de tineri până în 40 de ani s-au mutat la ţară şi au început o viaţă în agricultură.

„Am studiat cadastru şi silvicultură, iar apoi am urmat un curs despre agricultură. Am decis să mă alătur afacerii de familie, atras de agricultura de precizie, unde îmi foloseşte experienţa de la cadastru, pentru că vorbim tot de măsurători. Planul meu este să cresc ferma şi o să investesc în digitalizare, sistem GPS, sateliţi şi drone“, spune Darius Ionuţ Mariş, asociat al companiei Pepiniera Apuseni din satul Mărişel, judeţul Cluj, aflat în Munţii Gilău, parte a Munţilor Apuseni.

Compania produce arbuşti fructiferi precum aronia, goji, afin, agriş, zmeur, mur, coacăz negru, ioşta şi coacăz roşu. Tânărul Darius Ionuţ Mariş îşi doreşte să extindă activitatea şi să dezvolte o fermă de animale. El consideră că fondurile europene sunt un sprijin important pentru un tânăr aflat la început de drum, dar procesul birocratic i-a dat bătăi de cap şi l-a obligat să facă numeroase drumuri. Totuşi, spune că ar repeta experienţa, datorită colaborării cu o consultantă bună: „Acum, dacă mă întrebaţi, m-aş mai angaja să fac un proiect.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu