În așteptarea bugetului pentru anul 2025, se pare că programul ”Rabla pentru tractoare” ar putea suferi câteva modificări de ultim moment, unele dintre ele cerute atât de fermieri, cât și de către dealerii de utilaje.
Una dinte modificările cerute intens de către dealeri, care se pare că ar fi fost acceptată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), constă în obligația firmelor înscrise în program să prezinte o adresă de la producătorii de utilaje, prin care să demonstreze că sunt autorizate să comercializeze utilajele respective.
”La această oră suntem în așteptarea bugetului național. Programul este un program mult așteptat de către micii fermieri, întrucât este un program destinat exclusiv acestora, însă avea foarte multe lacune și foarte multe dificultăți din punct de vedere al beneficiarilor. O mare parte se pare că, în al doisprezecelea ceas, Ministerul Mediului a ținut cont de ele. Un lucru pe care noi îl apreciem în mod deosebit este modificarea perioadei de monitorizare, și anume perioada în care fermierul este obligat să țină tractorul în curtea proprie. Inițial era 1 an de zile, însă acum va crește la 3 ani de zile.
Iarăși, un impediment pe care noi îl vedeam ca asociație a producătorilor și importatorilor de mașini agricole, era faptul că putea să se înscrie aproape oricine ca dealer de utilaje agricole. S-a rezolvat și această problemă, exact cum am solicitat și noi, am spus că e bine să se ceară din partea celor care vor să fie dealeri autorizați o adresă de la producător, că este autorizat să comercializeze un anumit brand de mașini agricole pe piața din România. Iată că și acest lucru se va implementa, ceea ce limitează accesul oportuniștilor, al celor care nu au nicio treabă cu comercializarea de mașini și utilaje agricole”, a precizat Dan Ivașcu, director de marketing al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), pentru AGRO TV.
Mai există câteva schimbări cerute de către fermieri și dealeri, dar care încă nu s-au concretizat. Una dintre ele este legată de procedura de înscriere în ”Rabla pentru tractoare”, cerându-se introducerea posibilității ca fermierii să se poată înscrie direct în program și să nu mai fie înscriși de către dealeri.
”Un lucru care nu s-a întâmplat și pe care ni-l dorim, și cred că nu numai noi, ci și fermierii, ar fi ca înscrierea să se facă individual de către fiecare fermier în parte, nu prin intermediul dealerilor. De ce? Imaginați-vă că eu, un dealer de mașini și utilaje agricole, am 100 de cereri de la fermieri. Pe cine încep să înscriu primul și care vor fi cei pe care îi voi lăsa ultimii? Dacă ei au posibilitatea să se înscrie singuri, atunci totul ține de voința și norocul propriu și nu vom avea noi pe cineva pe conștiință”, a mai subliniat Dan Ivașcu, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
Totodată, se cere și modificarea condițiilor de eligibilitate ale beneficiarilor care vor să se înscrie în ”Rabla pentru tractoare”, în sensul în care aceștia să fie nevoiți să aibă un istoric ca producători agricoli și să nu mai poată să se înscrie în program cu certificatul obținut în ultimul moment.
”Ce ne-am mai dori noi, însă nu am văzut intenție în a se modifica ceva, ar fi ca fermierul să aibă un istoric ca producător agricol, adică să nu devină anul acesta producător doar pentru a-și lua un tractor. Este simplu să i se dea un istoric de la primărie în care să se vadă că are certificatul de producător ce cel puțin 2-3 ani. Ar fi un lucru care ar limita accesul oportuniștilor”, a explicat Dan Ivașcu.