Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a luat decizia de a sacrifica peste 10.000 de porci dintr-o exploataţie comercială din localitatea Tufeni, unde, în baza buletinului de analiză emis în data de 21.01.2025 de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a fost confirmat un focar de PPA (pestă porcină africană).
Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt remis joi redacției AgroTV, planul de măsuri aprobat de Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) se va aplica în conformitate cu noua strategie a ANSVSA de combatere a pestei porcine africane, care nu mai presupune sacrificarea tuturor porcilor din fermele unde a fost confirmat un focar de PPA, ci doar a celor afectați de boală, pe zone bine delimitate.
Astfel, deși efectivul total de porci aflați în fermă la data confirmării bolii număra 38.108 de capete, măsurile de eliminare se vor aplica asupra unui efectiv de doar 9.991 de porci, „pe o zonă delimitată fizic si ca flux tehnologic, unde este confirmată boala”, carcasele acestora urmând a fi distruse sub supraveghere oficială, precizează DSVSA Olt.
Tot în planul de măsuri al CLCB Olt a fost stabilită și zona de protecție, ce cuprinde localitățile Tufeni și Floru, din județul Olt, și Bădești, din județul Argeș, precum și fondurile cinegetice FC 28 Brăneasa, FC 29 Ghimpețeni și FC 27 Icoana.
De asemenea, a fost stabilită și zona de supraveghere extinsă, care include localitățile: Icoana, Ursoaia, Milcoveni, Ciurești, Buzești, Movileni, Șerbănești, Șerbăneștii de Sus, Strugurelu, Crâmpoia, Buta, Stoborăști, Barza, Ghimpețenii Noi și N. Titulescu, din județul Olt, Mozăcenii Vale, Podișoru, Bârla, Șelăreasa, Malu, Brabeți, Mândra și Ciocești, din județul Argeș, Tecuci și Tecuci- Kalinderu, din județul Teleorman, precum și fondurile cinegetice FV 28 Brăneasa, FV 29 Ghimpețeni, FV 27 Icoana.
„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA) . Se menţin restricţiile în ceea ce priveşte organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora – interdicţie de funcţionare a târgurilor de animale vii”, se mai precizează în comunicatul DSVSA Olt.
Deși, potrivit specialiștilor autorității sanitar-veterinare, pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, virusul PPA are un impact major din punct de vedere economic. De aceea, autoritățile fac un apel către toți cetăţenii și operatorii economici pentru respectarea măsurilor anunțate, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia noului focar de PPA.