După fenomenele meteo extreme din ultimele zile care au dus la pagube imense pentru sute de familii din județul Mehedinți, discuțiile legate de Sistemul Național Antigrindină au revenit în prim plan. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a cedat anul trecut sub presiune fermierilor și a dispus suspendarea activității acestui sistem, pe motiv că ar provoca secetă, iar de atunci, șeful MADR nu a mai revenit asupra deciziei. Acum, după dezastrul de la Burila Mare, Mehedinți, vocile care critică decizia șefului MADR încep să se facă auzite.
În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, ministrul agriculturii a fost criticat dur de către directorul executiv al Asociației Patronale a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL), Viorel Manole. Acesta îl acuză pe ministrul Barbu de trădare și în cere acestuia să-și corecteze urgent greșeala, reactivând Sistemul Național Antigrindină.
”Noi, patronatul din industria de apărare, suntem un patronat educat, dar suntem în industria de apărare. Asta se numește trădare, înaltă trădare, și vă explic și de ce. Antigrindina este un program care funcționează în România de 20 de ani și nu funcționează doar în România, ci de jur împrejurul României: Bulgaria, Moldova, până nu demult Ucraina. Dacă una dintre țările acestea se retrag, toate efectele negative ale necombaterii se răsfrâng de jur împrejur împotriva ei.
În momentul de față, combaterea care continuă în jurul nostru, la noi a fost blocată de ministrul agriculturii, care acum este interimar, sper să nu stea 45 de zile, pentru că se numește trădător și pot demonstra. Noi aveam 2,2 milioane de hectare de suprafață protejată până ca domnul ministru să blocheze acest sistem printr-un Ordin de ministru. Poate debloca această eroare în 5 minute, printr-un ordin. Aveam 2,2 milioane de hectare, exact ca și în Bulgaria. Am protejat această suprafață cu 99 de puncte de lansare, față de 262 de puncte în Bulgaria. Consumul anual de rachete românești, făcute la Electromecanica Ploiești, o companie strategică din cadrul Romarm, a fost de 5.030 de bucăți în anul 2023, față de 15.000 de bucăți în Bulgaria. Costul mediu al activității de combatere a grindinei în România este de 17,5 euro/hectar, față de 35-40 euro/hectar în Bulgaria”, a precizat Viorel Manole, pentru AGRO TV.
Totodată, directorul executiv PATROMIL atrage atenția că decizia șefului MADR a afectat și compania de stat Electromecanica Ploiești, lucru de neacceptat în condițiile în care aceasta ar putea juca un rol important în contextul reînarmării Uniunii Europene.
”Vă dați seama, Electromecanica Ploiești era singura care făcea aceste rachete. Noi vorbim acum despre ReArm Europe, vorbim de European Defense Fund, în care Electromecanica Ploiești este un punct de atracție pentru fonduri europene și NATO. Ce facem, distrugem capabilitățile militare atractive ale României pentru că niște fermieri, care reprezintă o minoritate, spun o prostie nedemonstrată? Aceste rachete cu iodură de argint nu au niciun efect legat de secetă. Africa e plină de secetă fără să tragă rachete antigrindină”, a mai subliniat Viorel Manole.