office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Lovitură pentru fermieri! Cine și cât vrea să taie din subvențiile agricole

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Discuțiile cu privire la viitoarea Politică Agricolă Comună 2028-2034 încep să prindă contur la nivel european, iar luptele pentru subvențiile și finanțările fermierilor se anunță a fi foarte grele încă de pe acum. Cabinetul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine cu niște propuneri radicale care ar putea schimba din temelii agricultura la nivel european, inclusiv prin tăierea bugetelor pentru investiții. Există, însă, multe voci care nu agreează această viziune.

Potrivit lui Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul reprezentanței permanente a României la Uniunea Europeană, anul acesta va fi înaintată prima propunere de buget a noii PAC. Comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, vrea să se asigure că acest buget va fi cel puțin la nivelul politicii actuale.

”Comisarul a anunțat că speră ca bugetul PAC să fie cel puțin la nivelul actual. În acest an se vor întâmpla două evenimente importante. În primul rând, vom vedea cum va arăta noua politică agricolă comună și în aceste sens avem viziunea pe care a adoptat-o Comisia. În această viziune, Comisia spune că este nevoie de sprijin în continuare pentru plățile directe, care au rol foarte important în stabilizarea veniturilor fermierilor. Mai spune un lucru cu care noi nu suntem de acord, ca fondurile să fie atribuite celor care au cea mai mare nevoie. Întrebarea e cine n-are nevoie? Aici au fost discuții și toate statele au spus că nu e o abordare corectă să dăm banii doar celor care au nevoie. Care sunt aceia, cei mici? Păi cei mari produc pentru piață, deci ce facem? În altă ordine de idei, vrem eforturi de mediu, dar acestea nu se pot face fără tehnologii moderne. În acest context, dezbaterile continuă la Bruxelles, dar ne uităm cu mare atenție la buget.

Ce se întâmplă cu bugetul pe cadrul financiar 2028-2034? Aici este propunerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care nu ne convine deloc. Ea propune să se facă câte un pachet pe stat membru, cum este PNRR, care va fi supus unor condiționalități. În acest context avem și noi temeri, pentru că există riscul ca statul membru, România, să plătească plățile directe către fermieri, iar când se face analiza condiționalităților, dacă nu ai îndeplinit o condiționalitate, nu mai primești rambursarea de la Comisie și rămâi pe fondurile naționale. Deci există un risc care nu îi convine nimănui și vor fi dezbateri foarte aprinse pe această temă”, a explicat Achim Irimescu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Un alt pericol pentru fermierii europeni este reprezentat de propunerea diminuării cu 20% a tuturor programelor europene, inclusiv a politicii agricole comune. Mai mult, pe masa Comisiei se află mai multe variante de lucru în ceea ce privește viitoarea alocare financiară, una dintre ele referindu-se la dispariția pilonului de dezvoltare rurală care include investițiile făcute prin liniile de finanțare gestionate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

”Mai este o propunere care vizează trei opțiuni. Ursula von der Leyen, pentru a strânge bani pentru înarmare, propune o tăiere de 20% în toate programele europene, inclusiv în PAC și Coeziune. Ar fi o tragedie pentru fermieri. În al doilea rând, se discută trei opțiuni. Una dintre ele ar fi să dispară pilonul pentru dezvoltare rurală, unde sunt investițiile pentru agricultură, iar PAC-ul să fie doar cu plăți directe în pachetul unic pe stat membru. A doua opțiune ar fi ca PAC să fie în pachetul unic pe stat membru cu cei doi piloni, plăți directe și dezvoltare rurală, pentru că din fericire se pare că cabinetul Comisarului Hansen a reușit să convingă cabinetul doamnei Ursula von der Leyen că este nevoie de pilonul pentru dezvoltare rurală. Iar a treia variantă, cea mai bună, ar fi ca PAC să fie în afara acestui pachet unic pe țară, iar în acest context să aibă și cei doi piloni”, a mai precizat Achim Irimescu.

Potrivit ministrului Achim Irimescu, propunerea oficială din partea Comisiei Europene în ceea ce privește bugetul pentru viitoarea Politică Agricolă Comună va fi făcută în luna iulie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina