office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Italia se confirmă cel mai mare producător de orez din Europa. 13% este exportat în Statele Unite, care intenționează să introducă taxe vamale

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Italia își confirmă poziția de lider în producția de orez din Europa, deținând peste 50% din producția totală a UE, cu 216.000 de hectare cultivate și aproximativ 1,4 milioane de tone produse în 2024, scrie agenția de știri ANSA. Potrivit datelor oficiale, al doilea producător în Europa este Spania, cu o producție care tindă să ajungă spre 17% din total, și Grecia, cu circa 10%.

La nivelul teritoriului italian, regiunile Lombardia și Piemonte reprezintă împreună 93% din producția italiană de orez. „Orezul este un produs de excelență al agriculturii italiene, nu doar prin cifrele impresionante. Capitolulului cantitatae i se adaugă și o calitate incontestabilă, rezultat al tradiției și respectului față de mediu și peisaj, caracteristici definitorii ale regiunilor producătoare”, a declarat Cristiano Fini, reprezentant al Cia, o mare organizație profesională a agricultorilor.

El a mai reafirmat angajamentul organizației de a sprijini sectorul orezului, atât la nivel național, cât și european, într-un moment în care „industria se confruntă cu provocări majore: schimbările climatice, creșterea costurilor de producție, dinamici de piață tot mai complexe și politici europene de tranziție ecologică adesea confuze și incoerente”.

Accent pe noua PAC și acordurile de liber schimb

Fini a subliniat că noua Politică Agricolă Comună (PAC) „trebuie să fie adecvată din punct de vedere al resurselor și ușor de implementat”, iar Cia acordă „atenție maximă impactului potențial al acordurilor de liber schimb” cu țările din America de Sud (Mercosur) și țările EBA (Cambodgia, Myanmar).

La rândul său, directorul Ente Risi, agenția guvernamentală care gestionează producția de orez, din subordinea Ministerului Agriculturii, Roberto Magnaghi, a analizat exporturile, evidențiind faptul că aproximativ 33% din orezul produs în Italia ajunge pe piața UE, în timp ce 13% este destinat piețelor din afara UE, precum SUA.

„Italia exportă în Europa 538.000 de tone de orez, în special în Franța (128.000 de tone) și Germania (136.000 de tone).” Cu toate acestea, Magnaghi și-a exprimat îngrijorarea față de scăderea exporturilor către Franța (-21.000 de tone), care „ar putea fi legată de creșterea costului vieții în această țară.”

Îngrijorări privind posibile tarife vamale impuse de administrația Trump

Referitor la posibilele tarife impuse de administrația Trump, Magnaghi a subliniat că „Italia exportă în Statele Unite aproximativ 6% din producția sa, incluzând soiuri de orez de calitate superioară pentru risotto, precum Carnaroli, Arborio și Vialone Nano – produse de excelență, dificil de înlocuit cu culturi locale.”

„Este esențial să monitorizăm atent politicile tarifare, pentru că ele ar putea afecta semnificativ exportul produselor agroalimentare italiene de calitate către SUA”, a subliniat Magnaghi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu