office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Din fiecare 100 de euro cheltuiți pe alimente, doar 7-8 euro ajung în buzunarul fermierilor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Economist: Din fiecare 100 de euro cheltuiți pe alimente, doar 7-8 euro ajung în buzunarul fermierilor
Violina Gorcinschi – 30 martie 2025 09:41

Pentru fiecare 100 de euro cheltuiți pe alimente, la fermier ajung doar 7-8 euro, avertizează economistul francez Cécile Bonnet. Din cauza unei astfel de disproporții flagrante, în Franța este lansat un program care își propune să arate cât câștigă de fapt un fermier.

Franța a lansat un apel de candidaturi pentru un experiment care își propune să arate consumatorilor cât câștigă de fapt un fermier. Pe 18 martie, ministrul Agriculturii și Suveranității Alimentare, Annie Genevard, a anunțat lansarea unei noi inițiative, un program de etichetare a produselor cu informații despre „remunerarea producătorului”. Deși aceasta este încă o încercare de a implementa principiile echității în lanțul de aprovizionare alimentar, eficacitatea măsurilor luate până acum ridică îndoieli serioase – chiar și în Franța.

”Eficacitatea acestei legi nu este încă foarte ridicată”, a recunoscut Cécile Bonnet, economist la INRAE ​​și unul dintre cercetătorii de seamă ai dreptului EGalim, în timpul ultimei ședințe a Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European.

Fermierii ies în pierdere în Franța, în ciuda legilor. Supermarketurile se eschivează de la lege
Legea EGalim a fost votată în 2018 (EGalim 1) și apoi extinsă în 2021 (EGalim 2) – la această versiune se referă ultimul apel de candidaturi anunțat de ministerul francez. În martie 2023, a fost adoptat un alt amendament, cunoscut și sub numele de „Legea Descrozaille”, pe care unii comentatori o numesc informal ca EGalim 3 – deși acest nume nu există în mod oficial.

Ultimele declarații ale autorităților și experților francezi sugerează că o altă reformă, numită provizoriu EGalim 4, este luată în considerare, dar în prezent nu există un proiect de lege oficial sub acest nume.

După cum a recunoscut Cécile Bonnet, legea a avut părțile ei bune, dar nu s-a tradus într-o îmbunătățire semnificativă a situației fermierilor.

”Efect pedagogic, da, dar nu am văzut încă rezultate cu adevărat tangibile”, a spus ea.

În unele sectoare, cum ar fi produsele lactate, legea a avut un impact de scurtă durată imediat după adoptarea sa. În altele, cum ar fi în producția de carne, fructe sau legume, nu a avut niciun efect.

”Acest lucru arată că fără aplicarea reală a reglementărilor, legea în sine, nu este suficientă”, avertizează cercetătoarea.

Expert: Pentru fiecare 100 de euro cheltuiți pe alimente, doar 7-8 euro ajung la fermieri
Problema principală pare să fie lipsa de sancțiuni pentru cei mai mari jucători de pe piață. Deși legea franceză interzice în mod oficial vânzarea produselor agricole la un preț mai mic decât costul de producție și impune transparența, practic nu se impun sancțiuni. După cum a subliniat Bonnet, marile lanțuri de retail știu perfect cum să se eschiveze de la lege și o fac în mod eficient.

Drept urmare, deși consumatorii nu au simțit creșteri semnificative de preț,  fermierii încă primesc o mică parte din prețul final al produsului.

”Din 100 de euro cheltuiți pe mâncare, doar 7–8 euro ajung la fermier”, a amintit Cécile Bonnet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu