office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

De ce unii fermieri hrănesc vacile cu magneți?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Vacile nu mănâncă cu discernământ și adesea ingerează accidental bucăți de metal găsite pe câmp, ceea ce duce la boala reticuloperitonită traumatică, numită și „hardware disease”. Fermierii contracarează acest lucru hrănindu-și vacile cu magneți lungi de circa 8 centimetri care atrag în siguranță metalul departe de mucoasa stomacului. Magnetul rămâne în interiorul vacii pentru tot restul vieții sale, explică Britannica.

Reticuloperitonita traumatică apare atunci când un animal ingerează un obiect metalic care, ulterior, perforează peretele reticulului. Această perforație poate duce la o infecție, care variază de la ușoară la severă. La vaci și oi, reticulul este prima cameră a pre-stomacurilor, situată sub baza esofagului. Din cauza greutății obiectelor metalice, acestea cad și rămân la baza reticulului. Spre deosebire de alte animale, unde obiectele străine trec de obicei prin tractul gastrointestinal până sunt eliminate sau blocate, anatomia reticulului și greutatea obiectului fac ca acesta să rămână acolo permanent.

Căptușeala reticulului are o structură asemănătoare unui fagure, care poate prinde capetele obiectelor metalice, precum firele de sârmă. Contracțiile reticulului pot forța aceste capete să penetreze peretele său, ceea ce poate duce la mai multe scenarii posibile: de la o infecție locală în jurul reticulului, cauzată de scurgerea fluidelor, până la cel mai grav rezultat, perforarea sacului ce înconjoară inima.

Infecțiile locale din jurul reticulului afectează fluxul și motilitatea normală a tractului gastrointestinal, provocând boli de diferite grade de severitate. Dar cum ajunge să fie implicată inima? Din cauza apropierii anatomice. Reticulul și inima sunt situate una lângă cealaltă, de o parte și de alta a diafragmei. Dacă contracțiile reticulului împing obiectul metalic spre inimă, acesta poate traversa diafragma și ajunge în sacul pericardic, ceea ce duce la consecințe catastrofale, explică Oklahoma State University.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu