Usturoiul este un aliment folosit frecvent în bucătăria românească. Din fericire, România se numără printre principalii producători de usturoi, cu o producție de peste 21.000 de tone în urmă cu doi ani. Cu toate acestea pe tarabele din piețe găsim adesea usturoi importat din China.
Pentru a alege usturoiul autentic românesc, trebuie să fim atenți la aspectul acestuia.
„Usturoiul românesc are o tijă (tulpină) mai flexibilă, nu este lemnoasă, ceea ce permite împletirea lui în funii. Dimensiunea bulbului nu depășește, de regulă, 5 cm, iar cățeii nu sunt perfect ordonați. De asemenea, rădăcinile sunt deseori lăsate vizibile”, explică un legumicultor.
Primăvara este sezonul de plantare a usturoiului, care ține până în luna martie a anului următor.
Legumicultorii susțin că usturoiul de primăvară are o calitate și o aromă mai bună comparative celui de toamnă. Astfel, usturoiul autohton este considerat mai aromat față de cel de import.
O altă deosebire importantă este legată de gust, usturoiul românesc are o aromă mai intensă și ușor iute, în timp ce cel chinezesc este adesea fără gust, cu o textură mai umedă și mai puțin aromata.