Iată că povestea legată de folosirea unor substanțe periculoase pentru cultivarea legumelor la Glodeanu Sărat, județul Buzău, care a scandalizat opinia publică în 2023, a ajuns la final.
Astfel, marți, 10 iunie, magistrații Judecătoriei Pogoanele au dispus pedepse de închisoare cu suspendare pentru cele cinci persoane trimise în judecată de procurori după ce ar fi stropit cu bună știință cu substanțe periculoase culturile de legume destinate comercializării, informează AGERPRES.
Condamnările s-au făcut fără acord de recunoaștere din partea celor cinci inculpați, învinuți de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău pentru comiterea de infracțiuni de contrabandă calificată, trafic de produse sau substanțe toxice, producerea, livrarea sau utilizarea îngrășămintelor chimice, precum și a oricăror produse de protecție a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării sau neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.
„Condamnă pe inculpatul (…) fără antecedente penale, la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă calificată (…) Condamnă pe inculpatul (…), la pedeapsa de 1 an și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii trafic de produse sau substanțe toxice în formă continuată. (15 acte materiale) Condamnă pe inculpatul (…), fără antecedente penale, la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri. Constată că infracțiunile au fost săvârșite în concurs (…) contopește pedepsele principale aplicate în prezenta cauză, urmând a aplica pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adăugă un spor de 1 an închisoare (o treime din suma celorlalte două pedepse, respectiv 3 ani închisoare), inculpatul urmând să execute o pedeapsă de 3 ani închisoare (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 4 ani”, se arată în soluția instanței de judecată în cazul unuia dintre inculpați.
De asemenea, pentru cel de-al doilea inculpat, instanța a stabilit o pedeapsă doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare, în timp ce alte două persoane judecate în același dosar au primit un an și zece luni de închisoare cu suspendare, iar al cincelea inculpat a primit un an și patru luni de închisoare cu suspendare.
Totodată, magistrații au mai dispus în contul inculpaților cheltuieli de judecată și confiscarea unor cantități de substanțe chimice.
Decizia Judecătoriei Pogoanele nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel.
Cele cinci persoane au fost trimise în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău în data de 29 ianuarie 2024, după cum a informat AgroTV la vremea respectivă.
„La data de 29.01.2024 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele au dispus trimiterea în judecată, a următorilor inculpaţi:
- P.,sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice în formă continuată, prevăzută de art. 359, alin. 1, C.P., cu aplicarea art. 35 alin. 1, C.P. (15 acte materiale), neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevăzută de art. 98, alin. 5, lit. b, din O.U.G. nr. 195/2005 republicată, şi contrabandă calificată, faptă prevăzută de art. 271 din Legea nr. 86/2006 republicată, toate cu aplicarea art. 38, alin. 1, C.P.
- A.,sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice în formă continuată, prevăzută de art. 359, alin. 1, C.P., cu aplicarea art. 35, alin. 1, C.P. (4 acte materiale), producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, prevăzută de art. 98, alin. 2, lit. f din O.U.G. nr. 195/2005, și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevăzută de art. 98, alin. 5, lit. b din O.U.G. nr. 195/2005 republicată, toate cu aplicarea art. 38, alin. 1, C.P.
- I.A.,sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, prevăzută de art. 359, alin. 1, C.P., și producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecție a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prevăzută de art. 98, alin. 2, lit. f din O.U.G. nr. 195/2005 republicată, ambele cu aplicarea art. 38, alin. 1, C.P.
- F.E., sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice,prevăzută de art. 359, alin. 1, C.P., și producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prevăzută de art. 98, alin. 2, lit. f din O.U.G. nr. 195/2005 republicată, ambele cu aplicarea art. 38, alin.1, C.P.
- C.,sub aspectul comiterii infracțiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, prevăzută de art. 98, alin. 5, lit. b din O.U.G. nr. 195/2005 repiblicată.
În fapt, s-a reţinut că în cursul anului 2023, inculpatul P.P., domiciliat în județul Ilfov, prin intermediul unor cetățeni turci, a achiziționat multiple produse de protecție a plantelor neomologate în România ori la nivelul Uniunii Europene, care conțin substanțe toxice, cu scopul de a le revinde, în mod ilegal, în piețele din Municipiul București, producătorilor agricoli.
Astfel, acesta a trecut granița în Bulgaria, unde s-a întâlnit cu diverși cetățeni de naționalitate turcă, a achiziționat produsele neomologate și a trecut din nou granița în România, prin punctul de trecere a frontierei Giurgiu, fără a declara organelor vamale că deține astfel de produse în vehicul.
Ulterior, acesta a comercializat astfel de produse interzise la deținere și utilizare către producători agricoli din România, în special către legumicultori.
Printre clienții sus-numitului, au fost identificați inculpații C.A. și M.F.E., legumicultori de pe raza comunei Glodeanu-Sărat, ce au înființate mai multe solarii pe raza localității de domiciliu.
Aceștia au utilizat substanțele interzise neomologate pe culturile de castraveți înființate. De asemenea, inculpatul C.A. a achiziționat cantități mai mari de produse de protecția plantelor neomologate, iar ulterior a revândut o parte din aceste produse către doi martori audiați în cauză, dar și către inculpatul G.I.A., care la rândul lui a utilizat aceste substanțe prin stropirea culturii de roșii înființate.
Totodată, la domiciliile inculpaților C.A., P.P. şi S.C. au fost identificate produse de protecția plantelor neomologate, dar și produse cu drept de deținere în România, al căror termen de valabilitate era expirat, devenind astfel deșeuri, însă aceștia nu au luat măsurile legale de eliminare a acestora.
Dintre substanţele toxice pe care persoanele menţionate le ofereau spre comercializare, au fost identificate următoarele:
– O substanţă de protecţia plantelor denumita „CANPRIN”, aflată în recipient din plastic cu inscripţii în limba turcă, produs neomologat în România;
– O substanţă de protecţie a plantelor cu efect de coacere timpurie a tomatelor şi a castraveţilor vândută drept „ETHREL”, cu etichete cu inscripţii în limba turcă, „MAYSAL 48 SL”, produs neomologat în România;
Inculpații erau conștienți de pericolele la care s-ar fi expus dacă ar fi consumat legumele pe care le dețineau în solarii, deși urmau să comercializeze aceste legume către populație, menţionând că „ei nu vor mânca roșii până la vară”. Aceştia erau dezinteresați de urmările pe care le-ar fi putut produce acele legume consumatorilor, înființând și culturi separate, doar pentru consumul propriu, pe care nu le stropeau cu substanţe”, se arăta într-un comunicat de la data respectivă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.