office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Către,DIRECȚIA PENTRU AGRICULTURĂ JUDEȚEANĂ SUCEAVA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Subscrisa Asociaţia Producătorilor Agricoli din Bucovina, cu sediul social în sat Frumoasa, Str. Humorului nr. 5, Comuna Moara, Judeţul Suceava,  identificata cu Cod de Inregistrare Fiscală (CIF) 50082660, legal reprezentata prin preşedinte Vladislaw Petriceac, telefon 0744.293.536, email pentru corespondență: office@aspab.ro, prin prezenta SESIZARE, va aducem la cunostinta urmatoarele aspecte:

 Suntem organizati începand din data de 15.05.2024 in scopul de a sprijini membrii ce activează ca agricultori şi fermieri din tinutul Bucovinei (cu precadere din judetul Suceava si imprejurimi), respectiv pentru promovarea şi apărarea drepturilor legitime ale fermierilor asociaţi.

In calitate de fermieri, am constatat ca in ultimii ani, am fost lezaţi în desfăşurarea obiectului de activitate de precedentul unei conduite generalizate la nivelul micilor femieri activi, referindu-nu aici la acei asa-zisi fermieri, care desi nu indeplinesc conditiile impuse de lege, sunt acceptaţi la depunerea cererii unice de plată la APIA, intrucat in fapt nu se obișnuiește a se efectua o verificare a declaraţiei pe proprie răspundere in raport cu situația in fapt cu privire la îndeplinirea condiţiei de utilizare a terenului și in conformitate cu dispoziţiile legale.

Prin declararea în fals a faptului că solicitanţii proprietari (nefermieri) exploatează terenul, aceştia obţin în mod nelegal subvenţia acordată de APIA, iar pe de altă parte arendaşul clandestin achită doar o cotă nesemnificativă proprietarului şi totodată se sustrage de la declararea veniturilor reale, motivat de faptul că în condiţiile contractării ascunse, nu este obligat (verificat) de nici o autoritate să comunice suprafaţa reală cultivată.

            Astfel aspectele sus-menţionate, crează o situaţie discriminatorie faţă de fermierii activi onesti care pe de o parte încheie şi înregistrează în mod legal contractele de arendare, achită proprietarilor cota de arendă negociată precum şi impozitul pe venitul real realizat, iar pe de altă parte pentru a beneficia de subvenţia de la APIA, sunt ţinuţi de îndeplinirea obligaţiilor pentru fermele cu peste 10 ha teren.

            În consecință, având în vedere interesul legitim al fermierilor membri ai Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Bucovina (A.P.A.B) din perspectiva combaterii şi sistării discriminării faţă de fermierii clandestini, proprietari nefermieri + arendaşi neînregistraţi,  în temeiul Legii nr. 554/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, in termenul legal prevazut de O.G. 27/2002, vă rugam sa ne comunicati punctual pentru fiecare Unitate Administrativ Teritoriala (UAT) in parte de pe raza judetului Suceava, suprafetele de PP (pajişti permanente) cu care acestea figureaza inregistrate pe anul in curs (2024) in evidentele dvs.

Preşedinte,

Vladislaw PETRICEAC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina