Prețurile cerealelor sunt sub presiune ca reacție la noul acord de cereale, în special grâu. Piețele agricole de pe ambele maluri ale Atlanticului au fost tulburate de anunțul Washingtonului privind un acord între Rusia și Ucraina care va putea pune capăt ostilităților din Marea Neagră. În schimb, SUA dorește „să ajute la restabilirea accesului Rusiei pe piața globală pentru exporturile de produse agricole și de îngrășăminte , să reducă costul asigurării maritime și să îmbunătățească accesul la porturi și sistemele de plată pentru astfel de tranzacții”, se arată în comunicatul Casei Albe.
Declarația Kremlinului a fost mai precisă în ceea ce privește cererile Rusiei, adăugând că încetarea focului din Marea Neagră va intra în vigoare abia după ridicarea sancțiunilor împotriva băncii agricole ruse Rosselhozbank și a altor instituții financiare implicate în comerțul internațional cu alimente, inclusiv produse din pește și îngrășăminte. Kremlinul a adăugat că aceste organizații trebuie să fie conectate la sistemul SWIFT și că toate sancțiunile și restricțiile privind alimentele, îngrășămintele, navele și mașinile agricole trebuie ridicate. SWIFT înseamnă Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications și este o conexiune financiară internațională care permite un flux de bani transfrontalier mai bun. Rosselkhozbank a fost scoasă din sistem în iunie 2022, raportează Agrarheute.
Noul acord de cereale între Rusia și Ucraina – efecte asupra pieței cerealelor
Acordul ar fi o reluare a Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, care a fost oprită în 2022 sub medierea Națiunilor Unite și a Turciei. Inițiativa a inclus un memorandum de trei ani care a permis exportul în siguranță a 33 de milioane de tone de cereale ucrainene pe Marea Neagră, în ciuda războiului. În schimb, oficialii ONU au fost de acord să faciliteze exporturile rusești de alimente și îngrășăminte în străinătate. În 2023, Moscova s-a retras din acest acord, invocând dificultăți și obstacole în exportul propriilor alimente și îngrășăminte.
Deși companiile rusești de alimente și îngrășăminte nu sunt vizate de sancțiunile occidentale, Moscova a spus că restricțiile privind logistica, plățile și taxele de asigurare au împiedicat transporturile.