Bursele de mărfuri agricole afișează scăderi puternice în ultimele zile, atât la cereale, cât și la oleaginoase. Totuși, efectul în piața fizică nu se resimte încă foarte puternic, însă perioada de recoltă cu siguranță va aduce scăderi ale prețurilor. Lucrurile încep să scârțâie și din punct de vedere al producțiilor prognozate la grâu și orz, iar fermierii așteaptă cu nerăbdare câteva ploi consistente pe parcursul lunii mai.
În aceste momente, recolta nouă de grâu se vinde în jurul valorii de 192 de euro/tonă în Portul Constanța, în timp ce orzul se află la 20 de euro mai jos.
”Orzul este cash commodity pentru toți fermierii din România, pentru că orzul se vinde prima dată pentru necesarul de lichiditate financiară în orice fermă. Orzul se supune grâului, care a suferit o cădere masivă, extrem de abruptă, pe Chicago Board of Trade în lichidarea indicației mai. Fondurile de investiții au decavat loturile de grâu pe care le aveau poziționate în luna mai.
Astăzi, dacă ne uităm la nivelul de preț din Portul Constanța, nu vedem mai mult de 192-193 de euro/tonă. Despre recolta veche putem să spunem că este în jur de 203-205 euro/tonă. Însă bursele sunt corelate între ele, iar ele acționează într-un front oarecum comun. În România, avem nevoie de apă pentru grâu, avem nevoie de precipitații în luna mai, pentru că deja se văd niște semne care perturbă munca fermierilor, în special în zonele tradiționale”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.