Sezonul 2024-2025 se anunță a fi unul cu suprafețe record de rapiță în România. Fermierii români încearcă să fugă de seceta din perioada de primăvară-vară, astfel că mulți vor miza anul acesta pe extinderea suprafețelor de culturi de toamnă. Potrivit lui Cezar Gheorghe, fondator AGRI Column, prognozele din acest moment indică 850.000 de hectare însămânțate cu rapiță anul acesta, o suprafață fără precedent în România.
”Ceea ce va stârni interes este intenția de însămânțare a rapiței la nivel național, care este exprimată la un nivel pe care România nu l-a avut niciodată, și anume 850.000 de hectare. Este fuga de secetă, de căldură și, de ce să nu o spunem, faptul că rapița generează în mod firesc profit în ferme”, a precizat Cezar Gheorghe, la Digi24.
În ceea ce privește prețul rapiței, acesta fluctuează în jurul valorii de 450 de euro/tonă în Portul Constanța, însă interesul va crește spre sfârșitul anului, începând din noiembrie.
”Rapița este asociată cu soia, uleiul de soia, uleiul de palmier, canola canadiană, precum și cu petrolul. Jocul între cele menționate o urcă și coboară, fără a putea depăși o limită, și anume 470 de euro/tonă indicație Euronext noiembrie 2024. Și încă nu este momentul de reviriment pentru rapiță; va fi mult mai târziu, începând din noiembrie, după cum arată analizele noastre. Astfel că indicațiile în piața fizică rămân în zona de 450-455 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța”, a mai explicat Cezar Gheorghe, în Agrojurnal.