Cartoful, alimentului căruia i se spunea și ”pâinea săracului”, va fi înlocuit treptat cu banane sau kiwi în zonele afectate de schimbările climatice. Care este țara de lângă România unde oficialii statului vorbesc deja de această situație.
Din cauza schimbărilor climatice majore, Ungaria este țara vecină cu România unde cartoful va fi înlocuit treptat de culturi de banane sau kiwi
În ultimii ani, cartoful nu a fost ocolit nici el de seceta pedologică extremă înregistrată pe continentul european. Situația este gravă și în România. În 2024, hectare întregi cultivate cu cartofi au fost arse de soare.
Producătorii au spus că producția ar putea fi la jumătate față de anul trecut. În continuare, cantități mai mari sunt obținute doar pe suprafețele irigate. Situația este complicată și în alte zone din Europa. Astfel, kilogramul a fost mai scump în piețe și în marile lanțuri de magazine.
Ungaria, vecina României din nord-vest, a fost o altă țară lovită crunt de fenomenele meteo extreme. Autoritățile maghiare admit că, în următorii ani, cultivarea anumitor tipuri de plante poate înceta complet.
Partea bună este că altele, pe care acum le considerăm unele ”exotice”, se pot răspândi, ca urmare a schimbărilor climatice. Sandor Farkas, ministrul maghiar adjunct al Ministerului Agriculturii, a recunoscut că, deși are multe posibilități, agricultura nu poate preveni pe deplin aceste schimbări naturale.
Într-un interviu citat de site-ul Infostart.hu, Sandor a spus că mai multe culturi care dăinuie de mii de ani ar putea fi tot mai rare. Potrivit oficialului de la Budapesta sunt tot mai multe plante care sunt foarte greu de cultivat.
Astfel, zmeura nu suportă zilele caniculare și poate fi produsă din ce în ce mai greu în țară. Din păcate, sunt dificultăți și în culturile horticole, iar cultura cartofului (”pâinea săracului”) va fi din ce în ce mai mult specifică zonelor de nord.
În țara vecină, mai exact în Transdanubia de Sud, au apărut deja plantații de kiwi. Există și tot mai multe locuri unde se pot vedea bananieri în grădinile ungurilor în timpul verii. În plus, printre plantele ornamentale au apărut și palmierii.
”Trebuie să ne gândim la reanalizarea diferitelor specii de plante. Sunt culturi la care probabil că trebuie să renunțăm, deoarece previziunile pe termen lung sunt toate despre încălzire și perioade de secetă care vor rămâne aici şi în deceniile viitoare“, a avertizat Sandor Farkas.