Deși este gestionat de Ministerul Mediului, programul ”Rabla pentru tractoare” este analizat și la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Secretarul de stat Emil Dumitru, proaspăt numit în funcția de la MADR, susține că pentru a genera efectul dorit în piață, programul ”Rabla pentru tractoare” trebuie regândit, astfel încât finanțările să ajungă la fermierii care pot fi viabili din punct de vedere economic.
Potrivit oficialului MADR, din cei peste 700.000 de fermieri declarați în România, doar 80.000 sunt înregistrați fiscal, iar criteriile de eligibilitate ar trebui să pornească de la această realitate.
”Îmi revine o misiune absolut ingrată să vorbesc despre portofoliul unui alt minister, dar chiar dacă voi supăra pe cineva în emisiune, întotdeauna îmi place să spun ceea ce cred. I-am spus-o și ministrului Fechet și v-o spun și dumneavoastră. Noi am făcut greșeli în cadrul ministerului, pe care le-am analizat în 2020, am dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri, pe achiziții simple de echipamente și utilaje agricole, cu o încărcătură pe hectar foarte mică. În loc să avem o distribuție uniformă pe întreaga țară, ne-am trezit că am dat 1,69 miliarde de euro la 1.031 de beneficiari.
Eu nu cred că un fermier cu 15 hectare poate să utilizeze un tractor la o încărcătură corectă. Am putea să regândim criteriile de eligibilitate, am putea să regândim sistemul fiscal, să le acordăm zero taxe timp de 5 ani, minim PFA, să se asocieze și să poată să lucreze terenul în mod organizat. Părerea mea personală este că dacă Ministerul Mediului vrea cu adevărat să ajute fermierii, pentru că bani sunt, trebuie regândite criteriile de eligibilitate la programul Rabla pentru tractoare. Eu nu văd o barieră în toată povestea asta, dar vă spun foarte clar: România figurează în statisticile Eurostat cu 710.000 de fermieri dintre care undeva puțin peste 80.000 sunt înregistrați fiscal”, a precizat Emil Dumitru, secretar de stat MADR, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.