În ciuda producțiilor slabe nu doar din România, ci din întreaga Uniune Europeană, prețul porumbului se menține la cote scăzute și mai coboară câte o treaptă în fiecare săptămână. ”Vinovate” pentru aceste scăderi sunt, în principal, Brazilia și Statele Unite ale Americii, care au producții foarte bune și exportă masiv, inclusiv în UE.
,,Porumbul suferă o anumită depreciere. Recolta braziliană începe să concureze extrem de puternic, în peninsula Iberică, cu recolta nord-americană și cu recolta ucraineană. Ucraina a depășit 3 milioane de tone pe care le-a exportat în UE, Statele Unite 1,2 milioane de tone, iar Brazilia se apropie și ea de 1,2 milioane de tone.
Raportul JRC MARS al Uniunii Europene indică România cu un randament pe hectar de 3 tone la porumb, minus 38% față de sezonul precedent. Astfel, ajungem la cele 6,7 milioane de tone pe care le-am generat ca prognoză. Nu mai e nimic de făcut, ne acceptăm soarta așa cum este. Și la nivel UE avem o scădere în volume. Însă rămâne aceeași presiune pe prețuri, pentru că peste ocean lucrurile merg bine”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.
În aceste condiții, prețul porumbului în Portul Constanța a ajuns în jurul valorii de 192 de euro/tonă în aceste momente și nu se întrevăd șanse de creștere în viitorul apropiat.
