Noua Politică Agricolă Comună ar putea veni cu o lovitură dură pentru fermierii care dețin exploatații mari. Se pare că în cercurile oficiale de la Bruxelles se discută tot mai serios de plafonarea subvențiilor, care ar însemna o diminuare a sumelor care le revin marilor fermieri, bani care ar urma să fie apoi distribuiți către fermierii mici și mijlocii.
Vestea a fost dată de europarlamentarul Daniel Buda, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV, care susține că lucrurile nu arată încurajator pentru fermierii mari. Dacă această plafonare a reușit să fie blocată în exercițiile financiare precedente, de data aceasta s-ar putea ca acest lucru să nu se mai întâmple.
”Pe partea de plafonare, nu vă dau vești bune. Se discută foarte mult de plafonare. Deja se schimbă oarecum conceptul acesta. (…) Vreau să vă spun că se discută astăzi la modul serios de a se introduce această plafonare în agricultură. Să ne înțelegem, banii vor rămâne mai departe în România, dar se dorește să se meargă cu ceea ce înseamnă sprijinirea fermierilor mici și mijlocii, în logica că fermierii mici și mijlocii au acces mai greu la finanțare, și atunci trebuie să îi sprijinim pe ei”, a precizat Daniel Buda, pentru AGRO TV.
În contextul plafonării, europarlamentarul român atrage atenția asupra faptului că statul va trebui să fie mult mai eficient în a se asigura că banii ajung la fermierii activi. Este bine-cunoscut fenomenul ”vânătorilor de subvenții”, care încasează sumele de la APIA fără să lucreze efectiv terenurile.
”Dar vreau ca banii să ajungă la adevărații fermieri. Aici trebuie să rezolvăm niște chestiuni legate de ceea ce înseamnă fermierul activ, pentru că nu vreau să dau bani mai departe unor oameni care nu sunt fermieri activi. (…) Mai întrebam uneori, în diverse discuții formale sau informale, ce diferență este între acel proprietar de teren care stă în Cluj, în București, care nu are nicio legătură cu terenurile și încasează subvențiile, și acel cetățean care are condiții modeste de viață și se duce la primărie și obține ajutor social? Nu este nicio diferență. Sunt la fel, niște beneficiari de resurse financiare care nu se întorc înapoi în agricultură. Aceste subvenții trebuie să se întoarcă înapoi în producție”, a mai subliniat Daniel Buda.