Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina numără peste două sute de fermieri care lucrează o parte importantă a terenului agricol din județul Suceava.
La întâlnirea fermierilor aceștia au susținut că, una dintre marile probleme este nerespectarea calității de fermier activ a proprietarilor de terenuri. Adică, încălcarea Legii arendei, conform căreia cel care cultivă cu adevărat terenul agricol are dreptul la tot ce prevede actul normativ menționat mai sus, încheierea unui contract de arendă, între arendaș și beneficiar, încasarea subvenției pe teren, precum și respectarea obligațiilor ce revin fiecărei părți, conform legii menționate, între arendaș și proprietar.
Asociația își propune ca, până în primăvara anului viitor, să facă o campanie de conștientizare în primăriile județului, astfel încât, responsabilii administrației locale – agenți fiscali sau agricoli, precum și primarii localităților să nu mai elibereze adeverințe către APIA pentru proprietarii de terenuri care nu își lucrează cu adevărat pământul.
Asociația este în posesia a numeroase documente doveditoare, persoane cu dizabilități grave sau plecate din țară care nu se încadrează legal în categoria fermierului activ.
Astfel, asociația vrea să preîntâmpine acte de ilegalitate, aflate sub litera Codului Penal, sub infracțiunea de ,,Fals material în înscrisuri oficiale,, în speranța unei bune colaborări între fermieri și administrația publică locală!
Art. 320, Cod Penal
Falsul material în înscrisuri oficiale
(1) Falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Falsul prevăzut în alin. (1), săvârşit de un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi