office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Ing. Ion Cioroianu: ”Sunt fermieri care iau subvenție 1,5 milioane de euro, dar pământul îl muncesc alții”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Fenomenul vânătorilor de subvenții este unul bine cunoscut în agricultura românească. Deși toți miniștri agriculturii din ultimii ani au recunoscut existența acestor speculanți, niciunul nu a luat măsuri concrete pentru oprirea fenomenului, în ciuda faptului că mediul asociativ al fermierilor vine constant cu solicitări în acest sens.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, subiectul a fost abordat de către inginerul Ion Cioroianu, prim-vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România. Acesta spune că există în țară cazuri de așa-ziși fermieri care încasează milioane de euro din subvenții, fără să lucreze terenul.

”Profitabili sunt cei care sunt proprietari de teren, pentru că sunt și fermieri care au în proprietate mii de hectare, dar și cei care dau în arendă terenul. Vă dați seama, să iei cel puțin 1.000 de lei/hectar profit net, fără să faci nimic. Și nu mai este niciunde arenda doar 200 de euro/hectar, eu am dat un minim.

Apoi, mai sunt și schimburi de genul: eu iau subvenția, tu faci ce vrei cu pământul meu. Aia se numește subarendare, e lege clară în toată Uniunea Europeană, trebuie să ia subvenția cine muncește terenul, nu cine e proprietar de teren. Nimeni nu vrea să facă curățenie în chestia asta. Sunt fermieri care au mii de hectare, ei figurează pe contractul de arendare sau de concesionare, îl dau la alții să-l muncească, iar ei iau 1,5 milioane de euro pe an numai subvenția, fără să facă nimic. De ce nu se face curățenie în sensul acesta?”, a precizat Ion Cioroianu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

De altfel, fermierii din mediul asociativ încearcă de multă vreme să introducă în legislație anumite condiții prin care să poată fi prevenit fenomenul vânătorilor de subvenții. Una dintre propunerile în acest sens este creșterea pragului minim de suprafață care poate fi declarată la APIA pentru acordarea subvenției.

”Această curățenie se va putea face începând cu următoarea programare, prin creșterea suprafeței pentru declararea la APIA, de la 1 hectar la minim 3-5 hectare. Noi am propus acest lucru și o să revenim cu această propunere. Apoi trebuie văzute și alte măsuri. Eu aș veni cu următoarea propunere: fermierul care este sub nivelul minim de rentabilitate, să poată primi acea subvenție doar dacă lucrează terenul sau este asociat într-o cooperativă cu rol economic, care să-l ajute să-și optimizeze costurile”, a precizat Florentin Bercu, director executiv UNCSV, la AGRO TV.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu