office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Înalta Curte de Casație și Justiție menține ca executorie decizia Curții de Apel Cluj de interzicere a neonicotinoidelor în România

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Asociația Eco Ruralis a anunțat astăzi că Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins cererea Ministerului Agriculturii și a unor entități private de suspendare a efectelor hotărârii Curții de Apel Cluj din 18 martie 2025, de interzicere a folosirii pesticidelor neonicotinoide în țara noastră.

ÎCCJ confirmă astfel că pesticidele neonicotinoide rămân interzise în România, iar autorizațiile ilegale nu mai pot produce efecte. Decizia a fost deliberată în regim de urgență ieri, 29 aprilie 2025, și publicată astăzi, 30 aprilie.

Înalta Curte a întărit hotărârea executorie emisă de Curtea de Apel Cluj (sentința civilă nr. 131/2025) în procesul câștigat de Asociația Eco Ruralis și Federația ROMAPIS împotriva Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„E important să clarificăm că decizia publicată azi nu face parte din procedura oficială de recurs. Recursul a fost înaintat de Ministerul Agriculturii tot la Înalta Curte, în paralel cu această procedură „specială” și nu avem încă o dată stabilită pentru judecare”, se precizează în comunicatul transmis de Asocia’ia Eco Ruralis.

ONG-ul susține că 89% dintre români resping pesticidele, potrivit unui sondaj realizat de CURS în aprilie 2025. Cercetarea arăta că 89% dintre români nu doresc alimente produse cu pesticide, iar aceeași proporție se opune folosirii de pesticide interzise în Uniunea Europeană.

„Există alternative și este timpul tranziției. Este important să înțelegem că această interdicție nu reprezintă un capăt de drum, ci o oportunitate pentru agricultura românească. Există mijloace legale pe piață pentru combaterea dăunătorilor (ex. Tanymecus dilaticollis sau Agriotes spp.), care s-au dovedit eficiente și durabile în alte state membre. Acestea trebuie numai înțelese, promovate și adoptate de fermele mari, așa cum se întâmplă în tot restul EU.

Fermierii mari încă au posibilitatea să se reorienteze către semințe netratate sau culturi mai puțin vulnerabile la dăunători, iar statul trebuie să joace un rol activ în sprijinirea tranziției prin informare, subvenții și cercetare publică. Nu este vorba despre abandon, ci despre responsabilitate colectivă pentru un sistem alimentar sigur, calitativ, legal și sustenabil”, se menționează în comunicat.

Eco Ruralis și ROMAPIS îi mulțumesc avocatului Dumitru Dobrev pentru profesionalismul și implicarea în acest proces.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu