office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

În timp ce unele țări se confruntă cu o criză de ouă, în România prețurile scad. Fermierii le vând și cu 50 de bani bucata

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Într-o fermă din județul Constanța se produc zilnic 350.000 de ouă. Acestea ajung în majoritatea supermarketurilor din țară, dar și la export în Polonia, Bulgaria și Franța. De câteva săptămâni, prețul lor este în scădere.

Vasile Bunduc, directorul unei ferme„Tendința e de o ușoară reducere a prețului în următoarea perioadă. După Crăciun, prețurile încep să scadă și, după, prețul scade mult mai mult. E practic prețul cel mai mic din an.”

Ilie Zelca, fermier„Apare și oul din gospodărie, care, să știți, influențează foarte mult și prețul cu care fermierii comercializează oul la poarta fermei. Ulterior, până în luna iunie, prețurile stagnează, întrucât și volumele sunt mai reduse.”

Prețul ouălelor ar putea chiar să scadă

De la fermă până la raft, oul trece prin mai multe etape. Din cuibar, ajunge pe o bandă, unde este curățat, verificat și sortat pe categorii de greutate. Apoi este ambalat și transportat în magazine, unde prețul final depinde de ambalaj, logistică și adaosurile comerciale.

Constantin Tafie, Asociația Crescătorilor de Păsări din România„La poarta fermei, din datele pe care le avem, este 50 de bani oul și este posibil să mai scadă puțin.”

Fermierii spun că urmează o perioadă încărcată, pentru că și vânzările se triplează de Paște. De sărbători, avem nevoie de ouă și la cozonac, pască, dar și pentru alte preparate tradiționale.

Dr. Magdalena Moroșanu, medic nutriționist„Mergem la rude, ciocnim un ou de Paște, nu se-ntâmplă nimic. Singurul efect advers ar fi efectul oului asupra veziculei biliare și poate să determine un disconfort sau o dispepsie biliară, adică o crampă, o greață, o vărsătură. Dar asta cred că numai la consumul exagerat de ouă: 3, 5, 7… Sunt persoane care consumă și 10 ouă pe zi, dar asta nu e sănătos.”

Potrivit datelor Asociației Crescătorilor de Păsări, un român consumă, în medie, 250 de ouă pe an, adică 5 ouă pe săptămână. Țara noastră produce 5,8 miliarde de ouă anual.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu