office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Fructul românesc care dispare din piețe! Livezile au fost grav afectate de secetă

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Gutuia românească, cel mai parfumat fruct al toamnei, se găsește tot mai greu în piețe. Din cauza unei boli care a afectat pomii, livezile nu mai sunt pline cu fructe. Aşa se face că pe tarabele noastre şi-au făcut loc gutuile turceşti sau cele din Grecia, în condiţiile în care în trecut, România exporta tone de fructe.

Potrivit datelor de la Statistică, anul trecut am adunat de 25 de ori mai puține fructe decât în cel precedent. În aceste condiții, pe tarabe și-au făcut loc gutuile, din Turcia sau Grecia. Din cei aproximativ 5.000 de gutui din această livadă din Tulcea, trei sferturi au fost afectați de bacteria Erwinia amylovora. 

Până în urmă cu trei ani, sute de tone de fructe plecau dintr-o singură livadă din România către Ungaria, Germania și Franța, dar și pe piața internă. Acum, producția a scăzut foarte mult. „Anul trecut, produceam aproape 40 de tone pe hectar, dar din cauza focului bacterian extrem de agresiv, anul acesta suntem compromiși”, potrivit stirileprotv.ro. 

Cât costă în piețe un kilogram de gutui 

O livadă din localitatea Bălăceanu, județul Buzău, se întinde pe mai bine de 11 hectare. Din cauza secetei și mai ales a bolii, fructele sunt mici, iar multe s-au stricat în pom. „Din cauza acestei boli, a scăzut foarte tare interesul pentru această cultură pentru că investițiile pentru livadă sunt foarte mari și când ajungi în anul 3, 4 să recoltezi producția atunci începe să ți se usuce livada”. În piețe, un kilogram de gutui românești costă aproximativ 10 – 12 lei, dar nu mai sunt la fel de arătoase ca cele aduse din alte țări.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu