office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Fermierii cer să se refacă harta zonelor defavorizate pentru agricultură

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Fermierii din județul Iași spun raspicat că sunt defavorizați în primul rând din cauza formelor de relief și nu înțeleg de ce nu apar pe harta zonelor defavorizate din țară. Totodată ei spun că fără credite nu pot lucra. 

Un exemplu îl reprezintă fermierul Elvis Iulian Mocanu din comuna Rediu, județul Iași. Acesta acum are doar două culturi înființate , cea de rapiță și cea de grâu, suprafața totală fiind de 1.000 de hectare, aflate pe raza mai multor comune. Ieșeanul nu deține sisteme de irigații și depinde doar de ploi și ninsori.

„Foarte bine stăm la grâu, cel semănat în toamnă este 70 la sută răsărit. Precipitațiile sunt binevenite. Le așteptam, că pământul avea nevoie de apă. Sunt precipitații suficiente pentru răsărire, avem apă în sol, asta pentru că s-a mai refăcut. Dar tot mai trebuie în unele părți. Ne trebuie, însă, și zăpadă, pentru protejarea culturilor de toamnă, în special pentru rapiță, care este foarte fragile”, explică fermierul pentru AGRO TV.

Potrivit acestuia, necesarul de apă în sol încă este unul mare. Ar mai fi nevoie de măcar 150 de litri pe metru pătrat.

„Pământul încă are nevoie. Trebuie să se ducă acolo în profunzime că acolo este problema, în sol. La un metru în adîncime este cea mai mare nevoie de apă”, spune Iulian Mocanu

În acest an, din cauza secetei pedologice cultura de porumb a fost distrusă în proporție de 70 la sută.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu